Beeld © ANP

Laatste voorronde proces moord Peter R. de Vries

30 mei 2022 04:24

De rechtbank in Amsterdam houdt maandag een laatste inleidende zitting in de strafzaak tegen de twee mannen die worden verdacht van de moord op Peter R. de Vries. Op 7 en 15 juni volgt het inhoudelijke proces, waarin het Openbaar Ministerie de strafeisen kenbaar zal maken.

Peter R. werd op 6 juli vorig jaar in de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van Amsterdam neergeschoten. Hij bezweek negen dagen later in een ziekenhuis aan zijn verwondingen. De moord veroorzaakte een landelijke schokgolf.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Kelly de Vries over gemis Peter R.: 'Het wordt niet minder'

De politie hield de twee vermoedelijke daders, Delano G. (22) en Kamil E. (36), enkele uren na de aanslag aan op de A4, ter hoogte van de afrit Leidschendam. G. zou de schutter zijn geweest. E. zou de vluchtauto hebben bestuurd en in de periode voorafgaand aan de moordaanslag voorverkenningen hebben uitgevoerd. Peter R. werd neergeschoten na een optreden in een uitzending van RTL Boulevard. Hij liep op dat moment van de tv-studio naar zijn auto, die in een parkeergarage aan de Lange Leidsedwarsstraat stond.

Volgens het Openbaar Ministerie heeft het er 'alle schijn' van dat de moord verband houdt met de werkzaamheden die Peter R. verrichtte voor Nabil B., de kroongetuige in het grootscheepse liquidatieproces Marengo. Ridouan Taghi is daarin de hoofdverdachte. Peter R. trad op als vertrouwenspersoon en adviseur van de kroongetuige. In 2018 en 2019 werden respectievelijk de broer en de advocaat van de kroongetuige vermoord.

Verdachten moord Peter R. de Vries gingen gewetenloos te werk: 'Mensonterend'

05:12
Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Berichten over aanslag Peter R. de Vries schetsen 'macaber beeld', verdachten zwijgen