Peter R. de Vries Beeld © ANP

Levenslang geëist tegen verdachten van moord op Peter R. de Vries

7 juni 2022 17:36

Een levenslange celstraf. Dat heeft het Openbaar Ministerie vandaag geëist tegen Kamil E. en Delano G., de mannen die verdacht worden van de moord op Peter R. de Vries. De bekende misdaadverslaggever werd vorig jaar juli neergeschoten in Amsterdam. Nog geen uur na de aanslag reed de politie de twee verdachten klem bij een afrit op de A4.

In de vluchtauto werd onder meer het moordwapen gevonden en een patroonhouder met daarop DNA van Rotterdammer G. (22), de vermoedelijke schutter.

Ook is in de auto een smartphone aangetroffen, waarop uiterst grof geformuleerde berichten stonden over de moord. Er werd gecommuniceerd met een tot nu toe niet bij naam genoemde persoon die het tweetal zou hebben aangestuurd. Naar zijn rol doet de recherche nog onderzoek. 

Kamil E. (36) uit Maurik heeft volgens justitie voorverkenningen uitgevoerd in de omgeving van de aanslag. Peter R. liep van de studio van RTL Boulevard, waar hij net een optreden achter de rug had, naar zijn auto in een parkeergarage in de Lange Leidsedwarsstraat toen hij van nabij werd neergeschoten. Hij werd in het hoofd getroffen. De moord leidde tot een landelijke schokgolf en was internationaal nieuws.

Kelly en Royce, de kinderen van De Vries, lazen vanmiddag hun slachtofferverklaring voor. "De moord die jullie hebben gepleegd, kostte niet alleen het leven van mijn vader", zei Kelly. "Het kostte ook de levens van jullie dierbaren: jullie ouders, jullie kinderen." 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Dochter Peter R. de Vries: 'Deze moord kostte ook de levens van jullie dierbaren'

Justitie gaat ervan uit dat de moord op Peter R. verband houdt met zijn rol als adviseur en vertrouwensman van Nabil B., de kroongetuige in het liquidatieproces Marengo, rond hoofdverdachte Ridouan Taghi. In 2018 werd B.'s broer Reduan doodgeschoten, in 2019 zijn advocaat Derk Wiersum.

Het onderzoek naar de opdrachtgevers van deze moorden is nog in volle gang. De uitvoerders zijn gepakt en berecht. De zaak-Wiersum loopt nog in hoger beroep. 

Op 15 juni, de tweede dag van het proces, staan onder meer de pleidooien van de advocaten van de verdachten op het programma.

Bekijk ook: De slachtofferverklaringen van Royce en Kelly de Vries

Bekijk ook: De slachtofferverklaringen van Royce en Kelly de Vries

09:12

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!