Martelkamer Beeld © ANP

Verdachte beruchte martelcontainerzaak (41) overleden

21 juni 2022 22:50

Robin van O., die één van de hoofdverdachten was in de geruchtmakende zaak rond de zogeheten martelcontainer in Wouwse Plantage, is op 41-jarige leeftijd overleden.

Dat bevestigt zijn advocaat na berichtgeving door Het Parool. Hij leed al maanden een onbehandelbare, agressieve vorm van kanker en lag daarom in het ziekenhuis.

De zaak tegen Robin van O. werd in december al uitgesteld omdat hij te ziek was om zijn rechtszaken bij te wonen. Nu wordt de strafzaak per direct stopgezet, aldus zijn advocaat.

Handlanger van Piet Costa

Van O. werd gezien als de compagnon van Piet Costa, een alias van Roger P. P. en enkele andere verdachten stonden in mei terecht in de zaak over de zogenoemde martelcontainer.

Na de ontdekking van de zeecontainers, waarin mensen konden worden opgesloten, gingen beelden ervan de wereld over. Een van de containers was ingericht als martelkamer, met tal van gereedschappen en een tandartsstoel waarop een slachtoffer kon worden vastgebonden. Robin van O. werd ervan verdacht gebouwd te hebben aan het martelcomplex. Beelden van de martelkamer zie je hieronder:

Messen, tangen en hamers: politie vindt martelkamer in Brabant

00:45

De rechtbank heeft in mei forse celstraffen opgelegd in de zaak. De rechter sprak van 'een groep die op nietsontziende wijze het recht in eigen hand wilde nemen'. De 50-jarige Roger P., alias Piet Costa, kreeg de maximaal mogelijke celstraf opgelegd: 33 maanden. Zijn medeverdachten kregen celstraffen tot 9 jaar opgelegd. 

P. werd eerder in Rotterdam al veroordeeld tot vijftien jaar in een zaak over grootschalige, internationale handel in cocaïne. De nu overleden Robin van O. was, naast de martelcontainerzaak, ook verdachte in die zaak.

Uitstel

De criminele onderneming werd ontdekt dankzij de justitiële hack van cryptoservice Encrochat. Deze onderschepte berichten vormen een belangrijk deel van het bewijs.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Onderzoek: martelcontainers in Brabants dorp waren geluidsdicht

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!