Willem Holleeder Beeld © ANP Foto

Einde voor Holleeder? Gerechtshof doet uitspraak over moorden

24 juni 2022 08:05

Het gerechtshof van Amsterdam doet om 10.00 uur vandaag in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol uitspraak in de hoger beroepszaak tegen Willem Holleeder (64). Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt hem van het geven van vijf moordopdrachten, waarbij zes mannen om het leven kwamen.

"Ik weet dat er veel meer opnames zijn, maar dat die ontlastend zijn"

De zogeheten Vandros-zaak draait om de moorden op Holleeders voormalige 'bloedgabber' Cor van Hout, Kees Houtman, John Mieremet, Willem Endstra en Thomas van der Bijl. Bij de aanslag op Van Hout bezweek later ook Robert ter Haak aan zijn verwondingen. De moorden werden tussen 2003 en 2006 gepleegd. Holleeder werd er in 2014 voor aangehouden.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Miljuschka herdenkt overleden oma Stien Holleeder: 'Haar kracht leeft in ons voort'

Het OM eiste op 25 november levenslang tegen 'De Neus', vooral steunend op getuigenverklaringen, onder anderen van zijn zussen Astrid en Sonja. Astrid nam bovendien tientallen belastende gesprekken met haar broer in het geheim op. De officieren van justitie noemden hem een 'meesterintrigant' die voor eigen rechter speelde en 'zijn slachtoffers uit het leven heeft geschoten'.

Holleeders advocaten Sander Janssen en Desiree de Jonge zijn van mening dat er onvoldoende bewijs is en vroegen in december om vrijspraak. Bij het laatste woord hekelde Holleeder de rol van het Openbaar Ministerie en zijn zussen. "Het OM heeft Astrid de regie laten voeren. Ik weet dat er veel meer opnames zijn, maar dat die ontlastend zijn. Die heeft ze gewoon niet gegeven."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

OM eist in hoger beroep levenslang tegen Willem Holleeder voor moordopdrachten

De rechtbank legde Holleeder in 2019 levenslang op, maar tegen die straf ging hij in beroep. De kans is groot dat ook het gerechtshof Holleeder een levenslange gevangenisstraf oplegt. Holleeder zou na het uitspreken van het arrest nog in cassatie kunnen gaan bij de Hoge Raad, maar die bekijkt alleen of de zaak juridisch juist verlopen is en zal de zaak niet opnieuw inhoudelijk behandelen.

Alles over het arrest van het gerechtshof is vanavond om 18.35 uur in RTL Boulevard te zien.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!