Jeffrey Epstein en Ghislaine Maxwell Beeld © Getty Images

Ghislaine Maxwell 20 jaar de cel in om betrokkenheid bij misbruik Epstein

28 juni 2022 20:35

Ghislaine Maxwell is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 jaar voor haar betrokkenheid bij seksueel misbruik door haar ex-partner, de multimiljonair Jeffrey Epstein. De 60-jarige Maxwell werd eind vorig jaar schuldig bevonden aan het ronselen van jonge vrouwen die werden misbruikt door Epstein.

Maxwell moet ook een boete van 750.000 dollar betalen. De straf valt lager uit dan de eis van de aanklagers in New York, die haar 30 tot 55 jaar de gevangenis in hadden willen hebben. Ze stelden dat Maxwell kwetsbare slachtoffers uitzocht voor Epstein, met wie ze tussen 1994 en 2004 een relatie had.

Tientallen minderjarigen misbruikt

Hij zou gedurende tientallen jaren talrijke minderjarigen hebben misbruikt op zijn landgoederen in New York, Florida, Santa Fe en de Maagdeneilanden. Epstein pleegde in 2019 zelfmoord in de gevangenis, waar hij een misbruikproces afwachtte.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

30 tot 55 jaar cel geëist tegen Ghislaine Maxwell vanwege ronselen en misbruik jonge meisjes

Maxwell wordt beschouwd als de rechterhand van Epstein. Volgens de aanklagers was zij 'de sleutel' in Epsteins plannen om zichzelf door meisjes te laten masseren, waarbij hij ze seksueel zou misbruiken. Meerdere vrouwen die tijdens het proces aan het woord kwamen zeiden als minderjarige het slachtoffer te zijn geweest van het duo. Volgens drie van hen heeft Maxwell meegedaan aan het misbruik.

'Gruwelijk plan'

Maxwell noemde Epstein kort voordat het vonnis werd uitgesproken een 'manipulatieve, sluwe en controlerende man' die iedereen in zijn omgeving voor de gek hield. Ze zei sorry voor de pijn die zijn slachtoffers hebben ervaren.

Volgens rechter Alison Nathan leek Maxwell geen spijt te betuigen of verantwoordelijkheid op zich te nemen. "Maxwell heeft rechtstreeks en herhaaldelijk en in de loop van vele jaren deelgenomen aan een gruwelijk plan om minderjarige meisjes, sommigen zelfs nog maar 14 jaar oud, te verleiden, vervoeren en te verhandelen voor seksueel misbruik door en met Jeffrey Epstein", sprak Nathan.

'Gestraft in plaats van Epstein'

Maxwell zei niet schuldig te zijn. Haar advocaten hebben het idee dat zij gestraft wordt omdat Epstein zelf niet meer verantwoordelijk kan worden gehouden. Ze probeerden dit jaar nog om een nieuw proces te openen, omdat een van de juryleden had verzwegen zelf seksueel te zijn misbruikt. De rechter in New York oordeelde dat het proces van Maxwell eerlijk is verlopen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Ghislaine Maxwell 'jaagde op jonge meisjes', blijkt tijdens eerste zitting

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!