Beeld © ANP

Levenslang dreigt voor leden Caloh Wagoh

5 juli 2022 07:08

De rechtbank van Midden-Nederland doet om 10.00 uur uitspraak in het Eris-proces. Hierin staan 21 verdachten terecht voor betrokkenheid bij vijf moorden en elf uitlokkingen en voorbereidingen van liquidaties. Velen van hen zijn lid van motorclub Caloh Wagoh.

"Wij verkopen niets aan vijanden, alleen de dood"

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste in januari vijf keer een levenslange gevangenisstraf. Hoofdverdachten Delano ‘Keylow’ R., Feno D., Jermaine B., Willem B. en Greg R. moeten als het aan justitie ligt de rest van hun levens achter de tralies. Andere verdachten hoorden strafeisen van twintig tot dertig jaar.

In april kregen ook Ferrel T. en Guyno O. een strafeis van levenslang te horen. Hun zaak is afgesplitst omdat die door andere rechters wordt behandeld. Zij horen op 30 augustus hun straf.

John over strafeisen Caloh Wagoh: '5 keer levenslang'

06:02
Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Vijf keer levenslang geëist in zaak-Caloh Wagoh

Eris-proces

Het Eris-proces draait onder meer om de huurmoorden op Justin Jap Tjong, Farid Souhali, Jair Wessels, Zeki Yumusak en Stefaan Bogaerts. De officier van justitie sprak tijdens het requisitoir van 'de moordmachine van Delano R.' en 'handel in de dood van mensenlevens als verdienmodel'. Het OM ziet R. (51), de president van motorclub Caloh Wagoh, als de spil die moordopdrachten kreeg van Ridouan Taghi en de Turkse onderwereld en die uitzette bij leden van zijn club en anderen. 

Het bewijs zou te vinden zijn in geheime PGP-chatgesprekken die hij ook nog eens met een andere telefoon filmde. Die filmpjes werden op harde schijven bij hem aangetroffen. Volgens R. waren die bedoeld voor documentaires, waarvoor hij research verzamelde. Op die gefilmde chatgesprekken zou te zien zijn dat de opdrachtgever graag ziet dat een aantal rivalen 'gaan slapen', ofwel geliquideerd worden.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Advocaat Delano R. vraagt 'vrijspraak voor alle feiten'

Kroongetuige Tony de G.

Het OM heeft echter nóg een troef in handen: kroongetuige Tony de G. Hij was betrokken bij de moord op Wessels en stapte over naar justitie om in ruil voor zijn verklaringen een lagere strafeis te krijgen. Tegen hem is tien jaar celstraf geëist. Volgens het OM maakten de verklaringen van De G. 'een einde aan de moordmachine van Delano R.'.

Tony de G. zou onder meer hebben verklaard over 70.000 euro die voor een liquidatie werd betaald, waarbij de auto’s en de wapens door Taghi werden geleverd. Justitie zegt dat dit bedrag ook terugkomt in de PGP-gesprekken tussen Delano R. en Feno D. waarin zij spreken over '70' als spotters, lokkers, fietsen (vluchtauto's, red.) en ijzers (wapens, red.) geregeld worden, en '90' als ze alles zelf doen. Aan Jermaine B. zou R. hebben geschreven: 'Wij verkopen niets aan vijanden, alleen de dood'.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

OM eist meerdere keren levenslang tegen bende Taghi

Taghi

Ridouan Taghi wordt in die andere grote strafzaak, Marengo, vervolgd maar niet in Eris. Als het OM hem ook in Eris zou vervolgen, zouden de zaken flinke vertraging oplopen. De beslissing hem alsnog te vervolgen voor de Eris-delicten kan het OM op een later moment nog nemen. 

De verdachten in Eris hebben weinig tot niets gezegd over hun rol, of ontkennen betrokkenheid. Zo heeft de advocaat van Delano R. om vrijspraak gevraagd. Als de rechter straffen oplegt, is de kans groot dat er een hoger beroep komt. 

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!