Lotte (foto familie Lotte)

Verklaring over dood Lotte (14): woedende jongen mishandelde en wurgde haar

7 juli 2022 09:57

Eind vorig jaar werden twee broers veroordeeld tot celstraffen van twee en één jaar plus jeugd-tbs vanwege de moord op de 14-jarige Lotte in Almelo. De jongste ging in beroep en wees tijdens de zitting gisteren opnieuw zijn oudere broer aan als degene die verantwoordelijk is voor de dood van het meisje. Maar hij ging nu wel uitgebreid in op wat er die dag precies is gebeurd.

En dat is opvallend in dit proces, want tot nu toe hadden beide broers voornamelijk hun mond gehouden. Ook de jongste (nu 17 jaar oud) stelde zich in zijn verklaringen steeds terughoudend op, vermoedelijk om zijn oudere broer te ontzien. Hij had die weliswaar als belangrijkste betrokkene aangewezen, maar over de precieze toedracht had hij zich niet uitgelaten.

Ruzie om een foto

Tot gisteren, toen hij van de rechter te horen kreeg dat het niet zoveel meer uitmaakte wat hij over zijn broer zou verklaren, omdat diens straf - twee jaar cel en een PIJ-maatregel (jeugd-tbs) - toch al onvoorwaardelijk vaststond. Daarop kwam het hele verhaal eruit wat er op 10 januari 2021 is gebeurd, meldt RTV Oost.

Er zou volgens de jongste broer ruzie zijn geweest met Lotte, die een foto van de oudste zou hebben doorgestuurd aan een vriendin. De oudste broer eiste van het meisje dat ze de foto van haar mobiel zou verwijderen. Lotte zou hebben gezegd dat ze dat al gedaan had, maar de oudste broer geloofde dat niet.

Miniatuurvoorbeeld

Lees meer

Jongste broer in zaak omgebrachte Lotte (14) gaat in beroep tegen straf

Door het lint

Hij raakte buiten zinnen en begon haar te slaan en te schoppen, zegt zijn jongere broer nu. Daarna zou hij op haar zijn gaan zitten en haar hebben gewurgd. Vervolgens zou hij haar lichaam naar het water hebben gesleept, waar zij later werd gevonden.

De jongere broer zegt nauwelijks betrokken te zijn geweest bij het ombrengen van het meisje, hij zou slechts hebben toegekeken en wat riet hebben aangedragen om haar lichaam daaronder te verstoppen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees meer

Vader veroordeelde broers niet langer verdachte in zaak Lotte

Forensische sporen

Volgens de advocaat van de jongere broer komt die laatste bewering overeen met de resultaten van forensisch onderzoek dat is gedaan. Alleen bij de oudste broer zijn bloed en DNA gevonden van Lotte. De oudste heeft tijdens de zaak altijd ontkend dat hij het meisje heeft mishandeld en gedood, hij zou haar slechts een duw hebben gegeven.

Het gerechtshof doet over twee weken uitspraak over de straf van de jongere broer.

Miniatuurvoorbeeld

Lees meer

Celstraffen en tbs voor broers die Lotte (14) doodden: 'Onherstelbaar leed'

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!