Frank Masmeijer Beeld © ANP

Openbaar Ministerie adviseerde tegen gratie Masmeijer

20 juli 2022 13:22

Het Openbaar Ministerie heeft minister Franc Weerwind geadviseerd om geen gratie te verlenen aan Frank Masmeijer. Dat melden goed ingevoerde bronnen aan RTL Boulevard. Het OM heeft dit inmiddels ook bevestigd. Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, dat de minister ook adviseert over gratieverzoeken, zag echter geen reden om negatief te oordelen over de vrijlating van de voormalig presentator. De motivering van beide partijen is geheim, omdat het proces plaatsvindt achter gesloten deuren.

"Het is een klap in het gezicht voor iedereen die in Nederland strijdt tegen de drugscriminaliteit"

De 60-jarige Masmeijer kwam al op 15 juni op vrije voeten. Woensdagochtend kwam het nieuws over de toegekende gratie naar buiten. Alleen de koning kan gratie verlenen, maar in de praktijk ligt de beslissing bij de minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind. Hij laat zich adviseren door het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden en het ressortsparket van het Openbaar Ministerie. Het advies van het hof is leidend, de minister moet volgens het ministerie bij dit soort verzoeken met goede argumenten komen om bij positief advies geen gratie te laten verlenen. Die argumenten waren niet voldoende aanwezig in de zaak van Masmeijer.

De D66-minister tekende op 29 juni officieel het document waarmee Masmeijer onder voorwaarden wordt kwijtgescholden van zijn resterende gevangenisstraf. De oud-presentator, bekend van televisieshows in de jaren 80 en 90, mag in deze periode geen strafbare feiten plegen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Frank Masmeijer eerder vrij door gratie van koning Willem-Alexander

John van den Heuvel, misdaadverslaggever van De Telegraaf en deskundige bij RTL Boulevard, begrijpt de beslissing niet. "Ik vind het een heel onzalige beslissing van minister Franc Weerwind om het Openbaar Ministerie op deze manier te overrulen. Hij heeft onvoldoende de impact van de beslissing gerealiseerd. Het is een klap in het gezicht voor iedereen die in Nederland strijdt tegen de drugscriminaliteit", reageert hij.

Op 27 juni 2019 veroordeelde het Belgische gerechtshof Masmeijer tot een gevangenisstraf van negen jaar voor betrokkenheid bij grootschalige handel in cocaïne. Hij zat eerst zijn straf uit in België, maar mocht later het resterende deel uitzitten in de gevangenis in Nieuwegein.

Het Ministerie van Justitie & Veiligheid wil niet ingaan op zaken van individuen. Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden geeft aan dat hun advies niet openbaar is en daarom niet zal worden gedeeld. Het Openbaar Ministerie heeft nog niet gereageerd op vragen van deze site.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

VVD stelt Kamervragen over gratieverlening Frank Masmeijer

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!