Risico op overdosering met bajesdrug Spice

28 juli 2022 15:42

Momenteel is er in de Nederlandse gevangenissen veel te doen rondom de 'zombiedrug' Spice. Deze vloeibare wiet duikt sinds de coronaperiode op in onze bajesen. Volgens een woordvoerder van Dienst Justitiële Inrichtingen gaat het om een levensgevaarlijke, lastig te doseren drug waarbij kans op overdosis bestaat als deze in papier is verwerkt.

"Het is een synthetische cannabide, eigenlijk een synthetische joint"

Bij de Penitentiaire Inrichting in Ter Apel ontdekken medewerkers tijdens de coronaperiode dat gevangenen de drug Spice gebruiken. Het genotsmiddel blijkt via geïmpregneerd briefpapier naar binnen te worden gesmokkeld.

"Het is een synthetische cannabide, eigenlijk een synthetische joint. De vloeistof is overal op te sprayen. Het wordt verwerkt in A4’tjes, op kaarten, cd-hoezen en kleding. Daarna wordt het in kleine snippers geknipt en rol je het in tabak", vertelt Bart Olmer, onderzoeksverslaggever Dagblad van het Noorden.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Temptation Island-ster Gianni van der B. langer vast na drugsvangst

Belastingdienst

Sinds de medewerkers van de gevangenis in Ter Apel weten dat synthetische cannabide in briefpapier voorkomt, ontvangen gevangenen kopieën van liefdesbrieven en kindertekeningen. Inventieve criminelen spelen daarop in door Spice in vertrouwelijke post te verwerken. Zo ontdekte Dagblad van het Noorden onlangs dat producenten in het bezit waren van blauwe originele enveloppen en het briefpapier van de Belastingdienst.

Nu Dienst Justitiële Inrichtingen van dit alles op de hoogte is, doen de gevangenissen er alles aan om het smokkelen van Spice tegen te gaan. Medewerkers krijgen voorlichting, binnenkomende post wordt gekopieerd en pakketten voor gedetineerden worden kritisch onderzocht. Daarnaast werkt men nauw samen met het Trimbos Instituut en de NFI. Zo zal men in de toekomst gebruik maken van speciaal apparatuur welke binnenkomende post op de aanwezigheid van drugs kan testen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Afgekickte Demi Lovato: 'Ik denk zelden nog aan drugs gebruiken'

Overdosis

Volgens een woordvoerder van Dienst Justitiële Inrichtingen weten Spice gebruikers nooit wat ze innemen, omdat er eindeloos veel verschillende soorten synthetische cannabide zijn. Daarbij veranderd de samenstelling constant en is de drug lastig te doseren. Dat geldt nog sterker wanneer deze is geïmpregneerd op papier. Met Spice doordrenkte A4’tjes moeten drogen en daardoor kan de substantie zich onevenredig over het papier verdelen.

Zo kan het ene stukje papier een kleine hoeveelheid drugs bevatten én een andere stukje, van hetzelfde vel een veelvoud daarvan. Als een gebruiker bij het eerste snippertje denkt een volgende keer meer te moeten nemen om high te worden, kan bij de volgende inname een overdosis ontstaan, omdat men dan snippers met een grotere hoeveelheid drugs binnenkrijgt.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!