Saïd Razzouki en John van den Heuvel Beeld © RTL Boulevard/ANP

Saïd Razzouki bedreigde John van den Heuvel vanuit cel in Colombia

23 augustus 2022 17:16

Saïd Razzouki, de rechterhand van Ridouan Taghi, heeft John van den Heuvel met de dood bedreigd vanuit zijn Colombiaanse cel. Dat blijkt uit telefoonberichten die NU.nl en RTL Boulevard hebben ingezien. De misdaadverslaggever wordt al jaren zwaar beveiligd vanwege doodsbedreigingen uit het criminele circuit. Deze zijn volgens John van den Heuvel afkomstig van Taghi.

"Het is het zoveelste bewijs dat sommige verdachten in de Marengo-zaak ook vanuit de cel bezig blijven met illegale activiteiten"

De nieuwe berichten komen uit augustus 2020 en werden verstuurd met een cryptotelefoon. Saïd Razzouki spreekt via de chat met een nog onbekend persoon en zegt dat John moet 'boeten'. De reden van de bedreiging zou zijn dat de misdaadverslaggever contact zou hebben gehad met een tegenstander van Razzouki.

In de berichten wordt onder meer gezegd: 'Hij denkt dat hij nu veilig is' en 'Hoop dat hij meer beweegt'. Hierbij vermoedelijk verwijzend naar het feit dat hijzelf op dat moment net was opgepakt in het buitenland. Ook werd er gestuurd: 'Hoop dat ik wat jaren hier nog ben dan kunnen we ook goed jagen want is te lang stil.' Met 'hier' zou hij Colombia bedoelen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Saïd Razzouki voor het eerst aanwezig in Marengo-proces

John werd vorige week ingelicht door politie en Openbaar Ministerie en laat aan RTL Boulevard weten dat hij niet verbaasd is. "Het is het zoveelste bewijs dat sommige verdachten in de Marengo-zaak ook vanuit de cel bezig blijven met illegale activiteiten. Ik ben blij met een goede bescherming door de DKDB, maar helaas is het niet alleen vanuit Colombia maar ook vanuit Nederlandse gevangenissen gewoon mogelijk om criminele activiteiten voort te zetten. Het is overigens compleet onzin dat ik met Nabil B. of met een ‘alliantie’ samenwerkte. Het geeft alleen maar het paranoïde en criminele denkpatroon van sommige criminelen aan."

 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Saïd Razzouki met militair vliegtuig overgebracht naar Nederland

Volgens De Nederlandse Vereniging van Journalisten maken de berichtjes 'pijnlijk' duidelijk hoe concreet de dreiging vanuit de drugsmaffia en de groep van Taghi is richting misdaadjournalisten. "En hoe belangrijk het is dat deze groep keihard wordt aangepakt. Dit soort Italiaanse praktijken mogen niet de norm worden in Nederland. Dit soort dreigementen ondermijnen de fundamenten van onze rechtsstaat en helaas heeft deze groep met de moord op Peter. R. De Vries en strafadvocaat Derk Wiersum duidelijk gemaakt dat ze ook de daad bij het woord voegen. Van den Heuvel verdient steun vanuit de gehele beroepsgroep voor het feit dat hij zijn werk ondanks deze bedreigingen blijft voortzetten. En het is belangrijk dat de overheid blijft zorgdragen voor de noodzakelijke beveiliging. Dit nieuws maakt eens te meer duidelijk hoe noodzakelijk dit is."

Op het moment dat de berichten verstuurd werden, zat Razzouki in een gevangenis in Colombia. Op 7 februari werd hij opgepakt in Medellín en in december 2021 werd hij uitgeleverd aan Nederland. De grote tijdspanne heeft te maken met de coronapandemie, hierdoor liep de uitleveringsprocedure grote vertraging op. De Telegraaf meldde eerder al dat de rechterhand van Taghi over meerdere telefoons beschikte in zijn Colombiaanse cel. Het is onduidelijk hoe hij aan deze telefoons is gekomen.

Na zijn uitlevering werd Razzouki overgeplaatst naar de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, waar ook Taghi wordt vastgehouden. Dit jaar meldde het NRC dat Taghi vanuit de EBI kon communiceren met zijn handlangers via versleutelde telefoons. De Amerikaanse FBI zou hier in 2020 al voor hebben gewaarschuwd.

'Nabestaanden durven niet te spreken tijdens Marengo-proces'

'Nabestaanden durven niet te spreken tijdens Marengo-proces'

05:18

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!