Nabestaanden doodgereden motoragent Arno delen aangrijpende verhalen

02:42

Eis 12 jaar cel en tbs voor opzettelijk doodrijden motoragent Arno de Korte

6 september 2022 15:05

Het Openbaar Ministerie eist 12 jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen de 47-jarige vrachtwagenchauffeur Willem M. uit Melissant, die in juli vorig jaar motoragent Arno de Korte heeft doodgereden in Rotterdam. De officieren van justitie gaan uit van doodslag.

De politieman werd in juli vorig jaar op de Waalhavenweg in Rotterdam aangereden door de truckchauffeur, nadat hij een stopteken had gegeven. De Korte stierf ter plekke aan zijn verwondingen. De motoragent werd honderden meters meegesleurd.

Doorrijder

Willem M. – Edwin is zijn roepnaam – reed vervolgens door en werd later op de dag aangehouden in zijn woonplaats Melissant. M. was eerder veroordeeld voor het aanrijden van een andere motoragent van de Rotterdamse politie, die bij de aanrijding zijn rechterarm verloor.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Verkeerspolitie in diepe rouw na overlijden agent Arno: 'Collega's kunnen niet meer'

M.'s advocaat pleit voor vrijspraak, omdat de chauffeur volgens eigen zeggen niet tijdig kon remmen.  Het Openbaar Ministerie ziet dat anders en vindt dat de verdachte het slachtoffer opzettelijk heeft aangereden, en dus sprake is van doodslag. Om dit in beeld te brengen, hebben de aanklagers aan een 3D-animatie gewerkt om de aanrijding te reconstrueren.

Tijdens de rechtszaak kwam ook een onafhankelijke verkeersdeskundige aan het woord. Die werd aangesteld om duidelijkheid te geven over alle bevindingen.

Verminderd toerekeningsvatbaar

Volgens gedragsdeskundigen van het Pieter Baan Centrum die vanochtend aan het woord kwamen, lijdt M. onder meer aan een vorm van autisme. Om herhaling te voorkomen, adviseren ze de rechtbank bij een veroordeling de man te behandelen in de vorm van tbs met voorwaarden. 

Volgens de deskundigen is hij verminderd toerekeningsvatbaar. Hij zou een langdurige behandeling nodig hebben om te voorkomen dat hij in herhaling valt.

M. zegt zich daarin niet te herkennen: "Het komt op mij over alsof ze vinden dat ik gewoon gestoord ben. Dan kun je beter doen wat de familie van Arno wil en mij levenslang opsluiten."

Indrukwekkende verklaringen nabestaanden

Vanmorgen droegen nabestaanden van de doodgereden motoragent in de rechtbank indrukwekkende slachtofferverklaringen voor (video: zie boven dit verhaal). Zijn moeder en schoonzus spraken van een aanslag op de Rotterdamse verkeerspolitie.

"Mijn zoon was zo'n goede motoragent. Hij behoorde tot de beste motorrijders van het korps", vertelde zijn moeder. "Het is niet te bevatten dat iemand bewust het leven van mijn zoon heeft afgenomen. Arno, die gewoon zijn werk aan het uitoefenen was. Een agent in hart en nieren. Een toegewijde motorrijinstructeur."

De schoonzus van de omgekomen motoragent noemde het onbegrijpelijk dat de nabestaanden tot op de dag van vandaag niets van de vrachtwagenchauffeur hebben gehoord. "Geen enkel woord van berouw", zei ze. Ze noemde de aanrijding een bewuste keuze van M. "Hij heeft niet geremd, sterker, hij is doorgereden."

"Hoe kun je verder gaan met je werk en daarna langs de plek rijden? Hoe kan het zo zijn?" vroeg het nichtje van De Korte zich af. "Dit had allemaal niet hoeven gebeuren. Mijn oom Arno deed gewoon zijn werk."

De Korte werd na de aanrijding honderden meters meegesleurd. Een bevriende collega vertelde hoe ze aankwam op de plek en de motor en daarna haar toegetakelde collega doodstil zag liggen. "Een gruwelijk beeld dat voor altijd op mijn netvlies gegrift zal staan. Ik weet nog dat mijn benen het begaven. Mijn hele wereld stortte in", zei de politievrouw. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Politie evalueert aanpak van vrachtwagenchauffeur die agent Arno doodreed

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!