Marengo Beeld © ANP

Advocaat Taghi richt pijlen op PGP-data en kroongetuige

16 september 2022 13:57

Advocaat Inez Weski (67) vindt dat haar cliënten niet vervolgd mogen worden omdat justitie bewust 'buiten de wet' zou hebben gehandeld bij het verzamelen van versleutelde PGP-berichten als bewijs. Daarbij zouden de rechten op een eerlijk proces geschonden zijn. De verdediging wil dat de berichten niet gebruikt worden als bewijs. Dat zei Weski tijdens de eerste dag van de pleidooien in het monsterproces Marengo, waarin zij Ridouan Taghi (44) en de gebroeders Mao en Mario R. bijstaat. Tegen alle drie werd levenslang geëist.

Als de rechtbank vindt dat de drie wel vervolgd mogen worden, wil Weski dat haar cliënten worden vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Weski en haar kantoorgenoot richtten in de pleidooien de pijlen op twee belangrijke bewijsmiddelen van het OM: verklaringen van kroongetuige Nabil B. en de honderduizenden versleutelde PGP-berichten die de politie wist te kraken.

Daarbij zou justitie zonder concrete verdenking grote hoeveelheden berichten hebben verzameld om daar selectief uit te kiezen, volgens de verdediging, die ook hekelde dat ze zelf niet goed onderzoek hadden kunnen doen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

'Opmerkelijk dat rechtbank AD weert van Marengo-proces'

Verder zouden landen waar de berichtenservers stonden misleid zijn in de 'onstilbare datahonger'. Kroongetuige Nabil B., die belastende verklaringen aflegde over de vermeende bende van Ridouan Taghi, deed dat alleen maar voor het geld, betoogde Weski. Ook zou hij onbetrouwbaar zijn en zichzelf tegenspreken, vindt ze.

Vanaf maandag zal de verdediging nog eens vier dagen pleiten, onder meer over de uitlevering van de gebroeders R. door Suriname. In december zijn vier dagen ingeruimd voor het pleidooi in de zaak van Ridouan Taghi. Naar verwachting zal de rechtbank in 2023 uitspraak doen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

'Nabestaanden durven niet te spreken tijdens Marengo-proces'

Het Marengo-proces draait om zes moorden en meerdere moordpogingen. Sinds de zaak in maart 2018 begon werden de broer van kroongetuige Nabil B. vermoord, gevolgd door zijn advocaat Derk Wiersum en Peter R. de Vries, zijn vertrouwenspersoon.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Advocaat Inez Weski is één van de Zomergasten

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!