Op de Lange Leidsedwarsstraat komen mensen samen. Ze huilen, herdenken en leggen bloemen. Beeld © Rik Konijnenbelt

OM: moordaanslag Peter R. de Vries was terreurdaad

13 oktober 2022 14:45

Twee van de nieuwe verdachten in het onderzoek naar de moord op Peter R. de Vries zijn 'naar Amsterdam gestuurd' om te filmen en fotograferen hoe de misdaadverslaggever zwaargewond op de grond lag in de Lange Leidsedwarsstraat. Dat stelt het Openbaar Ministerie. "Het zijn uitermate schokkende beelden."

Volgens justitie blijkt uit het direct verspreiden van deze beelden via social media 'een terroristisch oogmerk'. Verdachten Erickson O. en Gerwer M.C., en medeverdachte Krystian M. verschenen vandaag voor het eerst in een bomvolle rechtszaal in Amsterdam. De zitting wordt bijgewoond door onder anderen nabestaanden van De Vries.

Krystian M. verborg zijn gezicht achter een mondkapje en had een hoodie over zijn hoofd getrokken. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem van het medeplegen dan wel het uitlokken van de moord. Hij zou voor, tijdens en na de aanslag in direct contact hebben gestaan met de twee vermoedelijke uitvoerders, die hij aanstuurde. Hij heeft volgens het OM ook ontmoetingen met hen gehad.

Bekijk ook: Dit moet je weten over het tweede proces rond de moord

Bekijk ook: Dit moet je weten over het tweede proces rond de moord

00:50

Deze twee, Delano G. en Kamil E., hebben eerder terechtgestaan. Het OM heeft levenslang tegen hen geëist. De rechtbank stelde in juni de uitspraak voor onbepaalde tijd uit, omdat het OM vlak voor de geplande datum daarvoor met een tot dan toe onbekende getuige op de proppen kwam.

Deze getuige legt onder meer een verband tussen M. en Ridouan Taghi, die de opdrachtgever zou zijn van de moord. De Vries was vertrouwenspersoon van Nabil B., kroongetuige in het omvangrijke liquidatieproces Marengo, waarin Taghi hoofdverdachte is.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Polen levert verdachte moordonderzoek Peter R. de Vries uit

De drie nieuwe verdachten zijn aangehouden op 4 juli. M. zat in een cel in de penitentiaire inrichting in Lelystad in verband met een andere zaak.
De andere twee zijn opgepakt in Spanje en op Curaçao en vervolgens overgedragen aan Nederland. Zij zijn ten tijde van de aanslag geregistreerd door bewakingscamera's.

Op de beelden is te zien dat zij ongeveer drie kwartier in McDonald's zaten, tegenover de studio van RTL Boulevard in het centrum van Amsterdam. Op de bewuste avond trad De Vries in dat programma op. Toen hij kort na 19.30 uur de studio verliet en naar zijn auto verderop in een parkeergarage liep, zijn O. en M.C. achter hem aangelopen, gewapend met hun mobiele telefoons. Toen De Vries door vermoedelijk Delano G. was neergeschoten, in de buurt van de parkeergarage, hebben zij opnamen gemaakt.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

'Verdachte onthult motief aanslag Peter R. de Vries in afgeluisterd telefoongesprek'

De beelden zijn vervolgens verspreid via Twitter en andere sociale media, aldus het OM, met de bedoeling angst te zaaien. Dat komt neer op een terroristisch oogmerk, meent justitie.

Ook het feit dat de aanslag is gepleegd op een zomeravond in een druk uitgaansgebied maakt het geweld terroristisch, aldus het OM, evenals de bekendheid van het slachtoffer.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!