Peter R. de Vries Beeld © ANP

Rechtbank behandelt strafzaken Peter R. de Vries tegelijk

1 november 2022 16:30

De rechtbank van Amsterdam gaat de verschillende strafzaken die lopen naar de moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries gelijktijdig behandelen. Dat heeft de rechtbank dinsdagmiddag kenbaar gemaakt. Waarschijnlijk zorgt dat voor enorme vertraging, tot ergernis van de nabestaanden van Peter.

Nu lopen er twee zaken parallel: enerzijds de strafzaak 13Iraklia tegen de vermoede uitvoerders van de moord Kamil E. (36) en Delano G. (22) en anderzijds de zaak 26Hendon, waarbij drie verdachten terechtstaan voor moord in vereniging. Krystian M. (27) zou de uitvoerders hebben aangestuurd, en Gerower M. (26) en Erickson O. (27) zouden vooraf observaties hebben gedaan en Peter vlak na de aanslag hebben gefilmd om het schokeffect op de samenleving te vergroten. Zij staan ook terecht voor deelname aan een organisatie met het oogmerk het plegen van (terroristische) misdrijven. De zaak van de laatste drie verdachten zal nu door de rechters van 13Iraklia worden overgenomen. Beide zaken zullen gelijktijdig worden behandeld.  

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Poolse verdachte in zaak Peter R. de Vries nog 90 dagen vast

De twee uitvoerders kregen een levenslange strafeis en zouden op 14 juli hun vonnis horen, maar die uitspraak werd uitgesteld nadat daags voor het vonnis nieuwe informatie binnenkwam. Dat uitstel zorgde voor een nieuw probleem omdat in de tussentijd een van de rechters voor langere tijd naar het buitenland is vertrokken. Daardoor moet mogelijk de hele zaak van de uitvoerders opnieuw. 

Het verzoek tot gelijktijdige behandeling door dezelfde rechters werd gedaan door de verdediging van twee van de verdachten uit het onderzoek 26Hendon, omdat zij van mening zijn dat alle verdachten voor hetzelfde feit worden verdacht, namelijk de moord op Peter. Zij deden dit verzoek tijdens de eerste pro-formazitting op 13 oktober.  Het Openbaar Ministerie wilde niet dat beide zaken werden gevoegd, omdat er nog veel onderzoek moet worden gedaan in 26Hendon en onbekend is hoe lang dit onderzoek nog in beslag zal nemen.  

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Peter R. de Vries Foundation looft €250.000 uit voor vindplaats Germa van den Boom

De rechtbank is dus dezelfde mening toegedaan als de verdediging van de twee verdachten die het verzoek deden. In de uitspraak schrijft het: ‘Onder deze omstandigheden heeft het de voorkeur dat wordt voorkomen dat twee verschillende zittingscombinaties binnen één rechtbank zich, mogelijk gelijktijdig, buigen over in de kern hetzelfde onderzoek.’

De beslissing kan ervoor zorgen dat de zaak flinke vertraging oploopt en de nabestaanden, en de verdachten, nog langer moeten wachten op een vonnis. Overmorgen, donderdag, is er weer een pro-formazitting in de zaak van de vermoede uitvoerders. Dan zal het voegen van de zaken ter sprake komen.  

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Advocaten: 'Terreurverdenking verdachten Peter R. de Vries is willekeurig'

De nabestaanden van Peter laten aan RTL Boulevard weten: “De familie heeft vanochtend kennisgenomen van de beslissing van de rechtbank om de zaken Iraklia en Hendon door dezelfde zittingscombinatie te laten behandelen. Zij zijn hierdoor verrast. Voordat zij hier echter inhoudelijk een mening over kunnen en willen vormen, wachten zij de zitting van aankomende donderdag af. Dan zal immers pas echt duidelijk worden wat onder meer de (praktische) gevolgen hiervan gaan zijn.” Het Openbaar Ministerie zegt ‘kennis van de beslissing te hebben genomen’. 

Er worden nóg twee mannen verdacht van betrokkenheid: een 30-jarige Pool en een 27-jarige man. Zij moeten nog voorkomen. 

Peter werd op 6 juli 2021 neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam na een uitzending van RTL Boulevard en bezweek negen dagen later aan zijn verwondingen.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!