Zwaarbewapende agenten bij de 'bunker' in Amsterdam-Osdorp. Beeld © ANP

Moet moordzaak Peter R. de Vries helemaal opnieuw? Dat horen we vandaag

3 november 2022 05:01

Moet de rechtszaak over de moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries opnieuw gevoerd worden? Vandaag, tijdens een nieuwe voorbereidende zitting bij de rechtbank in Amsterdam, moet daar meer duidelijkheid over komen.

Eigenlijk was de strafzaak tegen de twee uitvoerders van de moord op misdaadjournalist Peter R. de Vries al zo goed als rond.

Tegen de twee verdachten was levenslang geëist en in juli zou de rechter uitspraak doen. Maar vlak voordat het zover was, kwam het Openbaar Ministerie (OM) met nieuwe informatie over mogelijke opdrachtgevers van de moord. Daardoor werd de zaak heropend en de uitspraak uitgesteld.

Rechter geëmigreerd

En dan is er nog iets aan de hand: een van de rechters is geëmigreerd en moet dus vervangen worden, maar dat is niet zomaar toegestaan. De wet schrijft voor dat het proces opnieuw uitgevoerd moet worden, tenzij alle partijen het erover eens zijn dat het door kan gaan.

Hoe het OM en de advocaten van de verdachten hierover denken is nog niet duidelijk. Dit zal vandaag besproken worden en dan zal de rechtbank een beslissing nemen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Rechtbank behandelt strafzaken Peter R. de Vries tegelijk

Dan die nieuwe informatie waar het OM mee kwam. Aan de hand daarvan zijn begin juli drie nieuwe verdachten aangehouden. Deze week maakte de rechtbank bekend dat hun strafzaak tegelijkertijd gaat worden behandeld met die van de twee vermoedelijke uitvoerders. Hoe dat eruit gaat zien, zal ook vandaag worden toegelicht.

Het samenvoegen van de strafzaken kan ervoor zorgen dat de zaak flinke vertraging oploopt en de nabestaanden, en de verdachten, nog langer moeten wachten op een vonnis. 

Neergeschoten in Amsterdam

Peter R. de Vries (64) werd op 6 juli vorig jaar neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van Amsterdam. Hij overleed ruim een week later in een ziekenhuis. Uitvoerders Delano G. en Kamil E. konden kort na de aanslag worden aangehouden. De moord schokte heel Nederland.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

OM: moordaanslag Peter R. de Vries was terreurdaad

Vermeend schutter G. (23) en vermeend chauffeur E. (36) hebben altijd ontkend iets met de moord te maken te hebben. G. heeft naast zijn ontkenning verder alleen maar gezwegen.

Betrokkenheid Taghi

Meteen na de moord werd aangenomen dat Ridouan Taghi er iets mee te maken heeft, wat hij overigens zelf nadrukkelijk ontkent. Tegen hem is inmiddels levenslang geëist in het grootscheepse liquidatieproces Marengo.

Nabil B. is kroongetuige in dat proces. Eerder werden zijn broer Reduan en zijn advocaat Derk Wiersum doodgeschoten. De rol als vertrouwenspersoon en adviseur van B. lijkt De Vries fataal te zijn geworden.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Taghi in rechtszaal: 'Ik word als een monster neergezet'

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!