Rechtbank Amsterdam Peter R. de Vries Beeld © ANP

Strafzaak moord Peter R. de Vries moet opnieuw

3 november 2022 09:55

De rechtbank van Amsterdam heeft donderdagochtend bepaald dat de strafzaak tegen Kamil E. en Delano G., die ervan verdacht worden de moord op Peter R. de Vries te hebben uitgevoerd, opnieuw zal moeten worden gedaan.

"De rechtbank kan zich goed voorstellen dat een nieuwe behandeling emotioneel belastend is"

Advocaat Ayse Çimen van Kamil E. gaf aan dat de verdediging niet akkoord gaat met de nieuwe samenstelling van de rechtbank. Omdat één van de rechters emigreerde naar het buitenland moet de zaak volgens de advocaten van de Pool opnieuw. Rechters dienen volgens Çimen, omdat ze moeten oordelen over de schuld van de verdachte, kennis te nemen van bijvoorbeeld alle zittingen in een strafzaak.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Rechtbank behandelt strafzaken Peter R. de Vries tegelijk

Het Openbaar Ministerie was het niet eens met de advocaten van Kamil E. Maar omdat die zaak opnieuw moet, vindt justitie dat ook de zaak van Delano G. opnieuw moet. De advocaten van de vermeende schutter zagen daar geen noodzaak voor. Wanneer één van de partijen niet akkoord gaat met een nieuwe samenstelling van de rechtbank, kunnen de rechters niet anders dan de zaak volledig opnieuw behandelen. Welke gevolgen de beslissing exact gaat hebben en hoe lang de vertraging zal duren is nog onduidelijk.

De familie van Peter R. de Vries baalt ervan dat de zaak opnieuw moet worden behandeld. Ze hebben nog niet uitgebreid gereageerd op de ontwikkelingen. “De rechtbank kan zich goed voorstellen dat een nieuwe behandeling emotioneel belastend is voor u. Hoezeer de rechtbank ook begrip heeft voor uw gevoelens, ontkomt de rechtbank er niet aan om tijdens de behandeling van de feiten gevoelige aspecten te bespreken tijdens de zitting”, zei de voorzitter, die zich daarbij richtte tot de familie De Vries en partner Tahmina Akefi.

Eerder deze week werd besloten dat de rechtszaak tegen drie andere verdachten, de twee vermeende ‘filmers’ en een vermeende Poolse tussenpersoon, wordt samengevoegd met de zaak van de vermeende uitvoerders. Dat zorgt vermoedelijk voor een nog langere vertraging dan nodig.

Bekijk hier onze reportage van het nieuwe proces tegen de drie andere verdachten:

Beladen dag voor familie van Peter R. de Vries door nieuw proces

05:41

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!