Rechtbanktekening van verdachten Kamil E. (rechts) en Delano G. Beeld © ANP

Met reserverechter had zaak Peter R. de Vries niet over gehoeven

3 november 2022 13:08

Als er een reserverechter had meegekeken met de strafzaak over de moord op Peter R. de Vries, had die niet opnieuw behandeld hoeven te worden. Zo'n vierde rechter is niet ongebruikelijk bij grote strafzaken, zoals de liquidatieprocessen Passage en Marengo, maar daarvan was in dit geval geen sprake.

Volgens de rechtbank Amsterdam wordt de reserverechter alleen in uitzonderlijke gevallen ingezet. Voor de behandeling van de moord op Peter R. de Vries stonden 'slechts' twee dagen gepland, terwijl Passage en Marengo ieder 'zeer omvangrijke' dossiers zijn. "Daarnaast is een belangrijk argument dat de reserverechter niet kan worden ingezet op andere belangrijke zaken", aldus de rechtbank in een verklaring op de website.

Dat onderschrijft emeritus hoogleraar Henny Sackers. "Ik kan mij van de bedrijfsleiding voorstellen dat ze in deze tijd van personeelstekort een andere keuze hebben gemaakt. Zo'n reserverechter ben je meteen voor lange tijd kwijt."

Niet zomaar een reservespeler

Sackers las ooit in de media dat het te vergelijken is met een voetbaltrainer die een speler van de reservebank haalt en laat invallen, maar zo simpel is het volgens hem niet. "Om in dezelfde terminologie te spreken, is dat alleen zinvol als die speler al die tijd heeft meegetraind. Het is niet zómaar een reservespeler die wordt ingezet."

Omdat één van de rechters is geëmigreerd en dus vervangen moet worden, is de rechtbankcombinatie veranderd en dat is niet zomaar toegestaan. Dus moet de strafzaak opnieuw worden behandeld.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Proces over moord Peter R. de Vries moet worden overgedaan

De emigratie van de rechter kwam misschien niet zozeer als een verrassing, zegt Sackers, als wel de lange tijd die het proces in beslag neemt. "Men heeft niet kúnnen voorzien dat de zaak vlak voor de zomer deze wending zou krijgen, waardoor dit probleem nu ontstaat. Het is voor ons wetenschappers en journalisten makkelijk om deze vraag op te werpen, maar dit was waarschijnlijk niet te voorzien."

Over deze wending heeft Sackers het: de zaak van de vermeende schutter Delano G. en de vermeende chauffeur Kamil E. was afgelopen zomer in de afrondende fase. Er was een levenslange gevangenisstraf geëist en de rechtbank was klaar voor de uitspraak. Tot het OM met nieuwe informatie kwam over vermeende opdrachtgevers en drie nieuwe verdachten arresteerde.

Slachtofferverklaring

Of echt de hele zaak opnieuw behandeld moet worden, bijvoorbeeld ook de slachtofferverklaringen en de volledige onderbouwing van de strafeisen, wordt op een later moment duidelijk. De familie van De Vries heeft de rechtbank laten weten dat het opnieuw behandelen voor hen emotioneel belastend is en vraagt of daar rekening mee gehouden kan worden. 

Peter R. de Vries (64) werd op 6 juli vorig jaar neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van Amsterdam. Hij overleed negen dagen later in een ziekenhuis. Bekijk hier de slachtofferverklaringen van zijn zoon Royce en dochter Kelly afgelopen juni:

Emotioneel betoog kinderen Peter R.: 'De moord kostte niet alleen zijn leven'

09:12

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!