Verdachte Sandra H. tijdens een inhoudelijke zitting. Beeld © ANP

Verdachte zaak Ichelle: ‘Alles zag zwart voor mijn ogen’

8 november 2022 13:58

Sandra H. (46) heeft voor het eerst in het openbaar een verklaring afgelegd over de gruwelijke dood van Ichelle van de Velde. Dat gebeurde dinsdagochtend voor de ogen van de nabestaanden van de 29-jarige vrouw uit het Zeeuwse Oostburg. Volgens de verdachte duwde ze Ichelle in een ruzie en viel haar vriendin met haar hoofd tegen de radiator.

Over de verklaring van Sandra H. ontstonden tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak zichtbare twijfels. “Ik heb geduwd en ze is met haar hoofd tegen de radiator gevallen”, verklaarde de verdachte. Maar de vraag is of dat in het kleine keukentje gebeurd zou zijn. De officier van justitie stelde dat hij zich verbaasde over de wisselende verklaringen over waar de stoelen in de keuken precies stonden. 

De tengere, kleine verdachte verscheen nog niet eerder in de zittingszaal. Omdat de rechtbank zeker wilde zijn van haar aanwezigheid, gaven de rechters een zogenoemd bevel tot medebrenging af. Dat betekent dat Sandra H. moest komen, of ze nou zou willen of niet. In april dit jaar legde de verdachte, bijna anderhalf jaar na de dood van Ichelle, een verklaring af bij de rechter-commissaris. Ze vertelde dat ze de keel van haar vriendin dichtkneep nadat ze had geconstateerd dat Ichelle bijna niet meer zou ademen na de klap tegen de radiator. Tijdens de behandeling van de zaak vertelde ze dat ze haar in paniek ‘zachtjes’ heeft gewurgd door haar keel dicht te knijpen. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Verdachte Sandra H. bekent moord op Ichelle van de Velde

De rechtbank stond uitgebreid stil bij de gebeurtenissen op 15 december 2020. Volgens Sandra H. dronk ze koffie met Ichelle in de keuken van haar spirituele winkel. Ze kreeg een discussie met de vrouw en vervolgens zou er een handgemeen zijn ontstaan. Ichelle zou haar geduwd hebben, waardoor ze gewond raakte aan haar pink. “Toen keek Ichelle even naar mij en draaide ze zich om. Iets in mijn hoofd zei: ‘Die krijg je terug.’ Ik duwde terug en toen is Ichelles hoofd tegen de rand van de verwarming gevallen.” 

Vervolgens stuurde Sandra H., die naar eigen zeggen stiekem de code van de telefoon had gefilmd, sms-berichten via de telefoon van Ichelle naar haar contacten. De mensen die contact probeerden op te nemen met Ichelle kregen een bericht dat werd geschreven door Sandra H. Later in de maand kocht de verdachte een handbijl, een zaag, ducttape en een ontgeurder, spullen die werden gebruikt om het lichaam te verbergen. Ze vroeg aan haar 13-jarige zoon om te helpen om doeken met iets zwaars erin naar haar Peugeot te brengen. 

Miniatuurvoorbeeld

Kijk ook:

Advocaat gooit roer om: zwijgende moordverdachten niet meer welkom

Uit onderzoek van de politie, en later ook uit verklaringen van de verdachte en haar ex-partner, bleek dat in de weken voor de moord een driehoeksrelatie ontstond tussen Sandra H., haar partner en Ichelle. Buiten de verdachte om raakten de twee verliefd op elkaar. De ex-man zou tegen Sandra H. verteld hebben dat hij verder wilde met Ichelle.

Familie vermoorde Ichelle van de Velde krijgt eindelijk meer duidelijkheid

04:37

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!