Ichelle van de Velde Beeld © ANP

Moeder Ichelle in spreekrecht: 'Ze vertrouwde je, Sandra'

8 november 2022 15:58

In indrukwekkende spreekrechtverklaringen hebben de vader, moeder en broer van Ichelle van de Velde stilgestaan bij het immense verlies van hun geliefde. De 29-jarige vrouw overleed op 15 december 2020 in de spirituele winkel van verdachte Sandra H. De nabestaanden stonden dinsdag in de rechtbank voor het eerst oog in oog met de vrouw die zegt Ichelle om het leven te hebben gebracht. “Iedereen zocht mee, zelfs jij, Sandra”, zei broer Jeffrey terwijl hij naar de verdachte keek.

"Ondanks al jouw leugens en bedrog vraag ik jou om ons eindelijk de waarheid te geven"

Jeffrey verklaarde hoe zijn leven 'voorgoed veranderde' op donderdag 17 december, twee dagen na de vermissing van Ichelle. "Een telefoontje van mijn moeder, want ze moest iets vertellen. Eenmaal daar aangekomen vertelde mijn moeder dat mijn zus weg was en ze haar niet meer kon bereiken", vertelde de broer. Zijn zus zou nooit meer terugkomen. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Verdachte zaak Ichelle: ‘Alles zag zwart voor mijn ogen’

De twee maanden na de vermissing waren er vele zoektochten. "Dag en nacht. Weekenden, vrije dagen en zelfs op het werk werd iedere minuut gebruikt om mijn zus te vinden", beschreef Jeffrey. "Honderden kilometers gereden, uren gespeurd op het internet en in de buurt. Politie, vrijwilligers en honden zochten dagenlang naar haar. Voor ons onbekenden gaven hun vrije weekenden op en reden honderden kilometers om ons te komen helpen. Iedereen zocht mee, zelfs jij, Sandra." 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Verdachte Sandra H. bekent moord op Ichelle van de Velde

De moeder van Ichelle sprak over de vertrouwensband tussen haar dochter en verdachte Sandra H. "Je was een paar maanden voordat ze verdween bevriend geraakt met Ichelle. Ze vertrouwde je, Sandra. En ze heeft haar ziel bij je blootgelegd, want jij ging haar wel helpen", vertelde de moeder in haar spreekrecht. Ze gelooft het verhaal van een ongeluk niet. "In mijn ogen heb je heel goed en bewust nagedacht. Je hebt niet in een opwelling gehandeld. Je hebt uit voorbedachten rade haar pincode al op camera gezet. Je hebt daarna uit haar naam sms’jes gestuurd die deden voorkomen alsof zij vrijwillig was vertrokken en alles en iedereen van wie zij hield achterliet."

Volgens vader Rob is Sandra verantwoordelijk voor de grootste pijn en het gemis. "Tijdens dit proces is de enige persoon die echt weet hoe alles is verlopen Ichelle. Alleen Ichelle weet waar het is misgegaan. Alleen Ichelle weet de echte details", zei vader Rob. "Alleen Ichelle weet de omstandigheden en hoe het echt gegaan is. Maar Ichelle kan niet meer spreken. Ichelle kan de werkelijke waarheid hier niet aan ons vertellen. Ichelle kan ook niet vragen om vergiffenis. Ichelle kan niet vragen of haar straf minder mag zijn omdat haar leven zo zwaar was. Ichelles leven is voorbij. Ichelle schreeuwt, maar zonder geluid."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Familie vermoorde Ichelle van de Velde krijgt eindelijk meer duidelijkheid

De familie gaf aan dat het voor hen heel moeilijk is om niet te weten wat er precies is gebeurd, dat er geen openheid van zaken gegeven lijkt te worden. Broer Jeffrey: "Sandra, ondanks al jouw leugens en bedrog vraag ik jou om ons eindelijk de waarheid te geven. Wat is er die dag gebeurd? En waarom heb jij zo’n prachtig persoon uit het leven gerukt? Daarom kijk ik jou aan en vraag ik jou om de waarheid te delen, ons en de rechtbank te vertellen wat er nou echt is gebeurd. Haal ons uit deze veel te lange emotionele achtbaan en geef ons de kans om eindelijk ons verdriet en gemis te verwerken."

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!