Esmee werd op oudjaarsdag levenloos gevonden in Leiden. Beeld © Privéfoto/Elza Hoeve

Vader van vermoorde Esmee in spreekrecht: '14 voor altijd'

14 november 2022 13:42

Het verlies van hun dochter, de 14-jarige Esmee uit Hazerswoude-Rijndijk, is ondraaglijk. Dat vertellen de ouders van het meisje maandagochtend in hun spreekrecht tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak tegen de verdachte, Olivier van de G.

"Wat voor geweten heb jij?"

Olivier van de G., de verdachte die Esmee op 30 december vorig jaar om het leven zou hebben gebracht, zit op dat moment op meters afstand van de ouders. Op de noodlottige dag brengt hij haar lichaam naar eigen zeggen naar een parkje in Leiden, waar hij haar tegen een boom zet. Op oudejaarsdag vinden voorbijgangers het meisje en krijgen de ouders het bericht dat hun leven voorgoed verandert.

"Afgelopen vrijdag zou Esmee vijftien jaar zijn geworden. Samen met haar tweelingzus hadden we dit moeten vieren", begint de vader van Esmee zijn verhaal. Maar de dag staat vooral in het teken van verdriet en het missen van zijn dochter. "Ik weet nog als de dag van gisteren dat wij de veertiende verjaardag van Esmee vierden, samen met haar tweelingzusje bij haar moeder thuis. Veertien jaar, de 14 van Johan Cruijff. En zoals het spandoek in de ArenA luidt: '14 voor altijd'."

De vader van Esmee beschrijft dat ze 'geen veertien wilde worden'. "Want dan gaat papa mij een jaar lang Johan noemen", zei het meisje eerder tegen haar moeder. Het werd een soort gimmick tussen vader en dochter. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

OM: verdachte moord Esmee staat ook terecht voor ontucht

Nadat de ouders van Esmee hun dochter als vermist opgaven, kwamen er twee agenten aan de deur. "We hebben verschrikkelijk nieuws voor u", waren de woorden die de moeder van het meisje zich nog altijd goed herinnert. De laatste herinnering aan haar dochter was toen ze vertrok van huis. "Love you, kijk je uit?" zei de moeder toen tegen Esmee. "Jaha, wat moet mij gebeuren dan? Love you too", zei Esmee. De moeder had 'nooit verwacht dat dit de laatste herinnering aan haar zou zijn'. 

Ze nemen het de verdachte kwalijk dat hij destijds een relatie aangaat met Esmee. "Het leeftijdsverschil is onvergeeflijk voor ons", vertelt de vader in de rechtszaal. "Hoe kun je op deze wijze misbruik maken van een jong meisje dat met zoveel dingen aan het worstelen was? (…) Wat de uitspraak ook zal zijn, Esmee krijgen wij er niet mee terug. Wij hebben in ieder geval levenslang."

De moeder van Esmee vertelt emotioneel: "Deze volwassen man die met zijn vingers niet van mijn kleine meisje kon afblijven. Deze man die zonder enige compassie het leven van Esmee wegnam. (…) Wat voor geweten heb jij? Misschien is het wel de meest passende straf dat hij zijn hele leven gekweld wordt."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Esmee (14) door turnleraar waarschijnlijk gewurgd, volgens advocaat in opwelling

Verdachte Olivier van de G. leest zijn reactie voor van een briefje. "Wat het ook was en wat wij ook hadden: voor ons was het echt. Ondanks dat het niet kon en niet mocht, zijn we samen gestart wat nooit had mogen beginnen en zeker nooit zo had mogen eindigen", zegt de 33-jarige man.

"Smeerlap, moordenaar. Woorden die de daden omschrijven. Maar er staat een persoon achter deze daden", zegt de verdachte. "Ik weet dat de daden meer zeggen dan woorden ooit kunnen doen. (...) Er zijn geen woorden die duidelijk kunnen maken hoeveel spijt ik heb."

Dood 14-jarige Esmee uit Leiden niet te bevatten

02:05

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!