Kenzo K., op het balkon met een kruisboog.

Kruisboogschutter Almelo: 'Ik kan niet geloven dat ik mensen heb gedood'

18 november 2022 15:30

De man die verdacht wordt van het doden van twee vrouwen in Almelo en het beschieten van een derde slachtoffer en agenten met een kruisboog, zegt zichzelf te herkennen op de beelden. "Maar ik kan niet geloven dat ik tot zoiets in staat ben", zei verdachte Kenzo K. vandaag in de rechtbank in Almelo.

Zeker vijf minuten lang klonk indringend gegil op de achtergrond, toen een 33-jarige verpleegkundige met 112 aan de lijn hing, zo bleek uit het strafdossier.

Op 17 september 2021 om 09.14 uur belde de verpleegster in paniek de noodlijn, omdat een man de voordeur forceerde van het huis waar ze op dat moment was om een vrouw van 70 jaar oud te helpen.  

'Hij ramt naar binnen, help!'

De 52-jarige nicht van de vrouw van 70 was er ook. Zij was bij de voordeur en wist die op de knip te krijgen, in een poging om de man buiten te houden. "Er staat een man met een mes voor de deur. Hij ramt naar binnen nu, help, help!" schreeuwde de verpleegster.

Terwijl ze op het balkon met de meldkamer aan de lijn hing, klonk op de achtergrond het versplinteren van hout: de man was binnen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Weet kruisboogschutter Almelo écht niks meer? Expert twijfelt, net als nabestaanden

De zaal zat vol vandaag tijdens de eerste dag van de rechtszaak tegen Kenzo K. De verdachte zegt zich niets te kunnen herinneren van alle gruwelijkheden. De rechter hield hem voor wat er gebeurd is.

De verpleegster viel van het balkon, waarna ze vervolgens werd beschoten met een kruisboog. Daarna is ook op zeker twee agenten gericht geschoten.

Zeventien steekwonden

Op de beelden die omstanders maakten herkent K. zich. "Dan moet u dat dus geweest zijn?", vroeg een van de rechters. "Het kan niet anders", reageerde de verdachte, maar hij herinnert zich niets van die dag.

De 52-jarige vrouw werd als eerste gevonden. Agenten sleepten haar het huis uit. Buiten constateerde een ambulancebroeder dat ze dood was. Ze had zeventien steekwonden.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Kruisboogdrama Almelo: 'Ik hoorde vreselijk gegil en gejammer, daarna doodse stilte'

De 70-jarige bewoonster van het huis werd ook dood gevonden, binnen op de bank. Zij had zeventien steekwonden. De voordeur bleek vernield met een mes. Ook de slaapkamerdeur was geperforeerd, vier keer.

Iets na 10.00 uur werd K. door een politieman in de borst geschoten. Op zijn sokken en onder zijn nagels is later DNA-materiaal van beide slachtoffers gevonden.

Er volgen nog drie zittingsdagen in deze zaak.