Ridouan Taghi en Youssef T..

Advocatenneef Taghi voor de rechter: 'Nee zeggen was geen optie'

14 december 2022 10:45

Youssef Taghi, de neef en voormalig advocaat van topcrimineel Ridouan Taghi, zag geen mogelijkheid om te ontsnappen aan de plannen die zijn cliënt met hem had. Dat vertelde de 39-jarige verdachte woensdagochtend tijdens de behandeling van zijn strafzaak in de Amsterdamse rechtbank. "Je wordt er millimeter voor millimeter in getrokken."

"Je moet voorzichtig zijn met wat je zegt. Het kan consequenties hebben"

Youssef Taghi sprak tijdens de zitting over een 'sluipend gif'. Hij gaf tegenover de rechters aan dat hij eerst op zijn gemak werd gesteld bij het eerste bezoek aan Ridouan Taghi. "Dan ga je met elkaar praten. (...) Hij zegt: dit is wat ik wil. Hij zei van alle kanten te worden benadeeld en dat hij hulp nodig had." Het ging volgens de verdachte eerst over relatief onschuldige zaken, zoals het inschakelen van een orthopeed. Maar later kwamen er andere verzoeken, zoals het doorgeven van bepaalde gedachtenspinsels en berichten aan de buitenwereld en andersom.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Ridouan Taghi gehoord in zaak tegen zijn neef en advocaat Youssef T.

Volgens het Openbaar Ministerie was Youssef de schakel tussen zijn neef Ridouan en familieleden en de criminele organisatie. Hij zou onder meer plannen hebben besproken over een gewelddadige uitbraak van de topcrimineel uit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, tijdens een transport of de rechtbank. "Gaandeweg werd er meer van mij gevraagd", verklaarde Youssef woensdag. Hij zag zichzelf niet als medebedenker van het plan, maar slechts als 'boodschappenjongen'.

De verdachte verklaarde in een 'lastige positie' te zitten. "Net zoals destijds eigenlijk. (...) Je moet voorzichtig zijn met wat je zegt. Het kan consequenties hebben." Youssef Taghi had het verder onder andere over een rapport van de inrichting waar hij verblijft, waarin wordt gesproken over liquidatiegevaar. "Dat maakt dat je goed na moet denken over wat je wel of niet kan zeggen."

Miniatuurvoorbeeld

Bekijk ook:

Eerst bevlogen advocaat, nu gezien als lid van misdaadbende Taghi: wie is Youssef T.?

Youssef Taghi zegt dat hij de berichten van Ridouan maar voor een gedeelte communiceerde met de buitenwereld. "Ik probeerde hem te weerhouden van zijn gedachtenspinsels, zijn plan", vertelde hij in de rechtszaal. De rechtbank wilde weten of hij een grotere rol had dan hij zelf beschrijft. "Bent u meer dan een boodschapper of niet? Dat is de vraag die boven het dossier hangt", stelde de voorzitter. Youssef bleef bij zijn standpunt, dat hij probeerde om dingen niet door te geven en dingen zei zodat de plannen te onaantrekkelijk zouden worden om uit te voeren.

Het proces tegen Youssef Taghi duurt zeker twee dagen. De uitspraak in het proces staat gepland op 23 januari om 10.00 uur.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!