Peter R. de Vries Beeld © ANP/Marcel van Hoorn

OM noemt lekken conceptrapport OVV over Peter R. de Vries kwalijk

2 februari 2023 16:31

Het Openbaar Ministerie noemt het kwalijk dat informatie uit het conceptrapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) naar buiten is gekomen. Het OM wacht met een inhoudelijke reactie tot het eindrapport, aldus voorzitter Gerrit van der Burg (63) van het College van procureurs-generaal.

"Het onvoorstelbare werd werkelijkheid"

De Onderzoeksraad voor Veiligheid doet sinds augustus 2021 onderzoek naar de beveiliging van Peter R. de Vries, de advocaat Derk Wiersum en de broer van de kroongetuige in het proces Marengo. Voorlopige bevindingen van de onderzoekers zijn onlangs gestuurd naar betrokkenen die aan het onderzoek hebben meegewerkt.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Politie en OM misten veel aanwijzingen voor moord Wiersum en Peter R. de Vries

RTL Nieuws citeerde woensdagavond uit het conceptrapport. Daarin zou staan dat de politie meermaals is gewaarschuwd voor de moord op Peter R. de Vries, advocaat Derk Wiersum en de broer van de kroongetuige, maar door intern geblunder zou dat niet hebben geleid dat tot betere beveiliging.

Van der Burg, voorzitter van het College van procureurs-generaal, reageerde donderdag op het uitlekken van het rapport: "Dit onderzoek gaat over mensen. Mensen die er niet meer zijn, mensen die nabestaanden zijn of op andere wijze dicht bij hen hebben gestaan, al dan niet professioneel. Daarmee bedoel ik ook de OM-medewerkers die zich met de beveiliging van personen bezighouden."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Nieuwe verdachte zaak Peter R. de Vries zou filmers hebben aangestuurd

Van der Burg: "Iedereen heeft zich, en doet dat nog steeds, met groot verantwoordelijkheidsgevoel ingespannen om dat mogelijk te maken. De geweldsescalatie in het criminele milieu, een aanslag op een familielid van de kroongetuige, de advocaat van de kroongetuige en vertrouwenspersoon van de kroongetuige, was ongekend. Het onvoorstelbare werd werkelijkheid. Ik zou graag inhoudelijk meer willen zeggen, maar ik kan niet ingaan op informatie uit een conceptrapport van de OVV die is gelekt. Het OM zal reageren op het eindrapport."

Een woordvoerster van de OVV kan nog niet zeggen wanneer het eindrapport gereed is.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Advocaten Nabil B. staan stil bij gemis Peter R. de Vries

Peter R. de Vries werd op 6 juli 2021 in het centrum van Amsterdam neergeschoten. Hij overleed negen dagen later. Advocaat Derk Wiersum werd op 18 september 2019 bij zijn huis in Amsterdam-Buitenveldert doodgeschoten, hij was een van de advocaten van kroongetuige Nabil B. B.'s broer Reduan werd op 29 maart 2018 doodgeschoten in zijn bedrijf in Amsterdam-Noord, kort nadat het Openbaar Ministerie de kroongetuigendeal met Nabil B. wereldkundig had gemaakt.

Nabestaanden Peter R. de Vries gaan beladen jaar tegemoet: ‘Monsterproces’

06:51

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!