De slachtoffers van de schietpartij in Zwijndrecht. Beeld © GoFundMe

Zus van neergeschoten Anneke en moeder in Zwijndrecht over schutter: 'Hoe ziek ben je?'

21 februari 2023 20:50

De zus van de neergeschoten Anneke (38) in Zwijndrecht doet in 'Opsporing Verzocht' een boekje open over de heftige schietpartij eerder dit jaar en wat daaraan vooraf gaat. Anneke en haar moeder worden neergeschoten door Annekes ex Minh Nghia V. Moeder Michel overleeft de schotwonden niet. Anneke ligt nog altijd in het ziekenhuis, buiten levensgevaar.

"Dan is je leven anders"

De zus van Anneke, die anoniem haar verhaal doet, vertelt hoe de relatie met Minh begint. "Ze is met deze meneer in aanraking gekomen en van het een op andere moment was Anneke weg." De moeder van Anneke vindt haar vriend maar een vreemde gast. "Ze zei: 'Anneke, je gaat toch niet met hem? Dat is toch geen type?'"

Toch trekt Anneke bij Minh in en niemand hoort meer wat van haar. "Dit gaat niet goed. Dit is slecht. Alles hieraan is slecht", zegt de moeder van Anneke tegen Annekes zus. De zus neemt op een gegeven moment een kijkje bij Anneke en treft haar zus in onverzorgde toestand aan. "Ze was verwilderd, een verwilderd beest."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Slachtoffer van schietpartij in Zwijndrecht buiten levensgevaar

De zus vindt het heftig om de emoties bij haar moeder te zien. "Je ziet altijd het verdriet in iemands ogen." Ook verslechtert de gezondheid van de moeder. Gelukkig verbreekt Anneke eind vorig jaar de relatie met Minh en trekt bij haar moeder in. Maar Minh laat Anneke niet met rust. "Ze werd dag en nacht gebeld door hem."

Anneke en haar moeder ondernemen veel samen sinds ze elkaar weer in de armen zijn gesloten. Zo shoppen ze vaak. "Ik vond het altijd leuk als ze dat soort dingen gingen doen samen", zegt de zus. Ook op de dag van de schietpartij zijn Anneke en haar moeder samen aan het winkelen. Ze maakt nog een laatste foto van haar moeder onder het genot van een mok warme chocomelk. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Huiszoeking in klopjacht op schutter Zwijndrecht, ex nog zwaargewond

Daarna vertrekken ze naar buiten en Minh wacht hen op. Hij schiet beide vrouwen neer, maar begint bij de moeder, volgens de zus. Die overlijdt direct. De zus van Anneke hoort al snel dat er is geschoten. "Ik hoorde dat er twee vrouwen zijn vermoord. Ik dacht meteen aan hen." Annekes zus wordt emotioneel. "Dan is je leven anders", zegt ze snikkend.

Ze snapt niks van de daden van Minh. "Hoe ziek ben je? Waarvoor? Omdat je verkering uit is?" Ze hoopt dan ook dat de mensen die Minh helpen in zijn ontsnapping tot de conclusie komen dat ze hem moeten aangeven. "Ik snap niet dat je zo'n iemand helpt." Minh is nog altijd voortvluchtig.