Derk Wiersum (rechts) en de straat waar hij om het leven werd gebracht. (Foto links ANP)

Ook in hoger beroep 30 jaar cel voor moord op Derk Wiersum

23 februari 2023 14:29

Het gerechtshof Amsterdam heeft Moreno B. en Giërmo B. vandaag tot 30 jaar cel veroordeeld voor de moord op de 44-jarige advocaat Derk Wiersum bijna 3,5 jaar geleden. In 2021 kregen zij dezelfde straf opgelegd, waarna ze in hoger beroep gingen.

"De verdachten hebben Wiersum het meest fundamentele recht, namelijk het recht op leven, ontnomen", stelde het Hof vandaag. Het ging daarbij volgens het Hof om een duidelijke huurmoord.

De 34-jarige Moreno B. en de 39-jarige Giërmo B. wilden volgens het OM het verloop van het proces-Marengo beïnvloeden met de moord.

Advocaat van kroongetuige

Derk Wiersum was een van de advocaten van Nabil B., de kroongetuige in het grote Marengo-proces rond Ridouan Taghi. Wiersum werd in september 2019 doodgeschoten voor zijn huis in Amsterdam, toen hij even na half acht 's ochtends in zijn auto was gestapt om naar zijn werk te gaan.

Moreno B. en Giërmo B. worden door het OM als medeplegers gezien. Zij hebben nauw samengewerkt bij de voorbereiding en uitvoering van de huurmoord. Beide daders hebben altijd ontkend dat ze de moord hebben gepleegd.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Verdachte rent voor gerechtshof: zo herkenbaar is je loopje

In januari rende Moreno B. door de gangen van het Justitieel Complex Schiphol om aan te tonen dat hij anders zou lopen dan de schutter die ten tijde van de moord is gezien. De schutter had volgens getuigen namelijk een 'bijzonder loopje'. Het hof stelt dat het loopje in januari niks zegt over de situatie in 2019.

Zoektocht naar opdrachtgevers

In maart 2018 werd de broer van kroongetuige B. doodgeschoten. In juli 2021 werd zijn vertrouwenspersoon Peter R. de Vries vermoord.

Het wordt aangenomen dat Ridouan Taghi achter de moorden zit, om 'verrader' Nabil B. te wreken. Het onderzoek naar een of meer opdrachtgevers loopt nog. Tegen Taghi is in de zaak-Marengo levenslang geëist.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!