Quincy Promes Beeld © ANP

Justitie eist 2 jaar cel tegen voetballer Quincy Promes

3 maart 2023 12:20

Het Openbaar Ministerie vindt dat voormalig Ajax-speler Quincy Promes (31) de cel in moet voor het neersteken van zijn neef. De officier van justitie eiste vrijdag een gevangenisstraf van 2 jaar tegen de profvoetballer. Uit tapgesprekken van de politie blijkt dat Promes de steekpartij heeft bekend tegen familieleden en dat zijn neef, als er niet was ingegrepen, het niet had overleefd.

“Wie van haar pikt, maak ik af”

Volgens het Openbaar Ministerie valt niet te bewijzen dat Promes het doel had om zijn neef om het leven te brengen. Ondanks dat getuigen dit zeggen en hij achteraf belastend verklaarde kan, ook gezien het letsel dat niet levensbedreigend was, poging tot moord of doodslag niet worden bewezen. Zware mishandeling achten de officieren van justitie wel bewezen.

De zaak tegen de middenvelder, die momenteel bij Spartak Moskou speelt, kwam aan het rollen tijdens een ander politieonderzoek. Hij is daarin verdachte van de handel in synthetische drugs en huiselijk geweld. Op de dag van de steekpartij werd de telefoon van Promes getapt door de politie. Daarin verklaarde de voetballer meermaals zeer belastend over zijn eigen handelen. “Wie van haar pikt, maak ik af”, zei hij over de vermeende diefstal van juwelen van zijn tante door zijn neef, wat de reden zou zijn geweest van de steekpartij. "Er zijn bepaalde mensen in de familie voor wie ik doodmaak", zei hij in gesprek met zijn vader.

Promes stak volgens justitie zijn neef in de knie, maar uit tapgesprekken zou blijken dat hij een heel ander doel had. De voetballer zou naar eigen zeggen de intentie hebben gehad om zijn neef te steken in zijn nek. Maar omdat de neef ten val kwam, zou Promes hem hebben gestoken in zijn knie. Door de steekwond werd een pees ernstig beschadigd. “Iedereen vergeef me maar. Ik kon het niet laten. Ik hou te veel van jullie”, zei de verdachte in een tapgesprek.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Quincy Promes wilde neef in nek steken, vertelde hij tegen zijn vader

Verschillende ooggetuigen, onder wie een broer en zus van het slachtoffer, verklaarden over de steekpartij. De broer van het slachtoffer zag dat Promes stekende bewegingen maakte en iets glimmends in zijn hand had. Een zus zag de voetballer twee of drie keer steken en vertelde in een verklaring dat zij ook een mes zag van circa tien tot vijftien centimeter lang.

De broer van de vrouw van Promes stapte na de aangifte tegen de voetballer naar de politie. Hij verklaarde dat hij degene was die zou hebben gestoken en niet zijn zwager. Het Openbaar Ministerie vindt de verklaring ongeloofwaardig.

De voetballer ontkent dat hij heeft gestoken op het familiefeestje in juli 2020. Omdat hij het risico liep dat hij werd aangehouden in het onderzoek naar drugs en huiselijk geweld, besloot hij om de strafzaak over de steekpartij niet bij te wonen.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!