Peter R. de Vries Beeld © ANP

Verdachte moord Peter R. zocht op naam slachtoffer en kroongetuige

4 maart 2023 15:57

Verdachte Ludgardo S. heeft voor de moord op Peter R. de Vries op zijn telefoon gezocht naar informatie over de misdaadverslaggever, de rol die De Vries had in relatie tot de kroongetuige, de omgeving van de studio van RTL Boulevard en op de naam John van den Heuvel. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Boulevard en NU.nl op basis van dossierstukken en bronnen rond het onderzoek naar de moord op De Vries. Van den Heuvel is boos dat het team dat zijn beveiliging organiseert niet op de hoogte was.

"Dat is buitengewoon vervelend en ook verontrustend"

Al bijna twee maanden voor de moordaanslag zocht S. op zijn iPhone naar informatie. Dat kan van belang zijn in het proces omdat het als bewijs kan dienen voor het motief van de moord op De Vries. De man zocht volgens de onderzoeksresultaten zowel tijdens voorverkenningen die hij zou hebben uitgevoerd, als op de dag van de aanslag. Het is eveneens een opvallende constatering in het onderzoek, omdat een aantal medeverdachten in het proces blijven volhouden dat ze niet wisten wie Peter R. de Vries was. Ook zeggen deze verdachten niet geweten te hebben dat De Vries een rol had in het beruchte Marengo-proces tegen de vermeende criminele organisatie van Ridouan Taghi.

De 34-jarige man werd in januari in zijn woonplaats Tilburg gearresteerd door de politie. Het OM verdenkt hem van deelname aan een criminele organisatie en het bijdragen aan de moordaanslag door voorverkenningen uit te voeren. Ook zou S. mogelijk de opdracht hebben gegeven aan Erickson O. om Peter R. de Vries te filmen nadat hij was neergeschoten. De recherche interpreteert uit een afgeluisterd telefoongesprek van O. dat ene 'John' de opdracht zou hebben gegeven. De advocaten van O. zeggen dat deze stelling van het onderzoeksteam ongefundeerd en onjuist is. Uit het dossier blijkt dat Ludgardo S. ook wel 'John' werd genoemd door zijn omgeving. Justitie gaat uit van terrorisme, omdat ze denken dat het doel van de video’s van de zwaargewonde De Vries was de maatschappij vrees aan te jagen. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

‘Het Openbaar Ministerie heeft Peter R. de Vries in de steek gelaten’

Uit onderzoek blijkt ook dat S. zijn best zou hebben gedaan om de zoektermen te verwijderen uit zijn telefoon. Daarom is bij een deel van de zoektermen niet te achterhalen wanneer die zijn gedaan.

Op 18 mei 2021, een kleine twee maanden voor de moord, verbleef S. op Curaçao. Op zijn telefoon voerde hij de zoektermen 'Leidseplein Amsterdam' en 'Broer Nabil B.' in. Een aantal weken later, op 11 juni, zou de verdachte mogelijk een voorverkenning hebben gedaan bij de studio van RTL Boulevard. Hij is samen met een neef en een ander persoon te zien op camerabeelden bij de McDonalds nabij de televisiestudio.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

John van den Heuvel: 'Beveiliging Peter R. de Vries heeft afgrijselijk geblunderd'

Op 1 juli, vijf dagen voor de moord, is S. volgens de recherche ook te zien in de omgeving van het Leidseplein en de studio van het programma. De politie ziet dat drie mannen langs de parkeergarage loopt waar De Vries parkeerde als hij in de uitzending van RTL Boulevard verscheen. Op die dag doet hij drie relevante zoekopdrachten. Zo zoekt hij naar 'Wat speelt tussen Peter R. en kroongetuige Nabil B.', maar ook op 'Peter R. de Vries vermogen' en 'Peter R. de Vries beveiliging'.

Een dag later doet de man nog meer opvallende zoekacties op het internet. Hij zoekt op 'Leidseplein Amsterdam', op 'RTL Boulevard' en 'RTL Boulevard adres', maar ook op 'RTL Boulevard Peter de kroon' en 'RTL Boulevard Peter R. de Vries.' Op 5 juli, de dag voor de moord, is S. met medeverdachten Gerower M. en Erickson O. in Amsterdam, zo stelt de recherche. De Tilburger zoekt dan op onder andere 'Hoe laat begint Boulevard', 'RTL Boulevard gemist' en 'Broer Nabil B. geliquideerd'.

Op de dag van de aanslag op Peter R. de Vries zoekt S. naar 'Peter R. de Vries' en 'John van den Heuvel'. Ook zoekt hij naar informatie over vuurwapens. Het is onduidelijk of hij die zoektermen uitvoert voor of na de aanslag in de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam.

John van den Heuvel, misdaadverslaggever van De Telegraaf die al jaren zwaar wordt bedreigd en beveiligd, wist nog niets van de zoekacties. "Daar schrik je van. En ik hoorde van de redactie dat het is gebeurd. We zijn nu ruim 1,5 jaar na die moord en dan moet je daar op zo’n manier kennis van nemen", reageert Van den Heuvel. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Verdachte aanslag Peter R. de Vries bekend bij politie

Volgens Van den Heuvel was het team dat verantwoordelijk is voor zijn beveiliging niet op de hoogte van de informatie dat ook op zijn naam is gezocht. "En het geeft des te meer aan dat er ook in die periode al werd gejaagd op ons en misschien nog wel. Dus het is heel vervelend. Wat ik het meest kwalijke vind is dat ik het van de redactie van RTL Boulevard moet horen", gaat de misdaadverslaggever verder. "In een week dat er een heel alarmerend rapport is uitgekomen, met een vernietigend rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de drie aanslagen. Daarin wordt heel duidelijk gezegd dat de communicatie belabberd is tussen allerlei opsporingsdiensten. Dan vind ik dit weer het zoveelste voorbeeld. Ik belde mijn coördinator bij het Openbaar Ministerie van 'wat is hier gaande' en die weet dan van niets. Dat is buitengewoon vervelend en ook verontrustend."

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie laat weten dat het onderzoeksteam naar de aanslag op Peter R. de Vries de info heeft gedeeld met het team van de politie dat zich bezighoudt met de dreiging rond John van den Heuvel. "Dat team heeft op zijn beurt deze info niet gedeeld met de IKDBB (het Informatieknooppunt Domein Bewaken en Beveiligen van de politie, red.) en ook niet met Bewaken & Beveiligen van het OM", aldus het parket Midden-Nederland, dat belast is met de beveiliging van Van den Heuvel. Het parket zegt van mening te zijn dat het gedeeld had moeten worden. "Er wordt heel erg veel gedeeld, maar het komt nogal eens voor dat iets over het hoofd wordt gezien of onderschat."

De woordvoering van de korpsleiding van de politie wil niet reageren op de situatie en de reactie van het Openbaar Ministerie.

John 'onthutst' door zoekopdrachten verdachte moord Peter R.

07:24

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!