Piet S. staat voor de rechter. Beeld © ANP

Vermeende drugsbaron Piet S. ontkent: 'Ik was een soort scheidsrechter'

6 maart 2023 11:44

Het Openbaar Ministerie zegt dat hij jarenlang een ware drugsbaron was. Maar de Haagse Piet S. ontkent zelf de afgelopen jaren met drugshandel bezig te zijn geweest. Dat heeft hij vandaag verklaard tijdens de eerste dag van de inhoudelijke behandeling van de zaak tegen hem.

Het Openbaar Ministerie verdenkt de man, die ook wel bekendstaat als 'Dikke Piet', onder meer van drugssmokkel en het witwassen van de verdiensten hiervan. Het zou hierbij gaan om cocaïne en heroïne en synthetische drugs. Justitie wil tientallen miljoenen euro's aan criminele verdiensten afpakken, dat geld zou zijn gaan zitten in bijvoorbeeld luxe auto's en horloges.

De komende vier maanden zijn zittingen gepland voor de zaak, die de naam Taxus heeft gekregen. Meer dan twintig verdachten zijn opgepakt, mede doordat agenten konden meelezen met de versleutelde berichten van communicatiedienst Encrochat. Onder hen zijn ook familieleden van S.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Actie tegen drugsbende: 1000 agenten, 5 landen, 17 aanhoudingen

Piet S. heeft verklaard dat hij na zijn laatste gevangenisstraf, rond 2008, 'het wel genoeg' vond in de gevangenis. Wél was hij naar eigen zeggen een soort bemiddelaar, een scheidsrechter, voor criminele groepen.

"Spanje, Portugal, Turkije, Dubai, Colombia. Ik ging overal heen", zo legde S. de rechters uit over zijn rol als bemiddelaar. S. heeft een decennialange reputatie in de onderwereld. Dat zorgde er volgens hem voor dat hij na de schietpartij in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt in 2012, die ontstond vanuit een conflict tussen twee drugsbendes, benaderd werd door andere criminele groepen om te bemiddelen bij eventuele ruzies.

Tientallen jaren

"Ik denk dat ik een goede naam had", zegt de man, die naar eigen zeggen al veertig jaar meeloopt in het wereldje. "Als je correct bent, krijg je die vanzelf. Dat heeft ook met betrouwbaarheid te maken." Hij sprong bijvoorbeeld tussenbeide als er ruzie was over "een betaling die niet goed liep". Voor dat bemiddelen kreeg hij cash, soms bedragen van wel 50.000 euro.

Concrete voorbeelden bleven uit, want zoals S. vaak herhaalde: "Ik praat niet over andere mensen". Over zijn eigen rol heeft hij wel volop verklaard: zijn verklaringen zijn samengevat in bijna 200 pagina's.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

'Namen profvoetballers duiken op in onderzoek naar verdachte site'

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!