Foto ter illustratie. Beeld © ANP / Editorial

Man veroordeeld voor stiekem afdoen condoom, maar geen sprake van verkrachting

14 maart 2023 13:32

De rechtbank in Dordrecht heeft een man veroordeeld voor dwang omdat hij stiekem het condoom afdeed tijdens de seks. Hem werd voor het zogeheten stealthing een voorwaardelijke celstraf van drie maanden opgelegd. Het Openbaar Ministerie legde eerder de verdachte verkrachting ten laste, maar de rechter ging daar niet in mee.

Een andere man werd in een soortgelijke zaak volledig vrijgesproken. 

Het is voor het eerst dat een Nederlandse rechtbank oordeelt over stealthing. Het OM eiste celstraffen van twaalf maanden voor de mannen, waarvan vier en zes maanden voorwaardelijk. 

Lepeltje-lepeltje

In het eerste strafproces stond de 28-jarige Khaldoun F. uit Rotterdam terecht. Hij zou in augustus 2021 met het slachtoffer bij hem thuis hebben afgesproken. Ze hadden elkaar leren kennen via een datingsite. De rechter oordeelde dat F. misbruik heeft gemaakt van het vertrouwen dat zijn bedpartner in hem had gesteld. Zij nam het hem kwalijk dat de vrouw een soa kon oplopen of ongewenst zwanger zou kunnen worden.

Tijdens de afspraak hadden ze seks met wederzijdse instemming, onder de voorwaarde dat hij een condoom zou gebruiken. Aanvankelijk stemde hij daarin toe. Toen ze lepeltje-lepeltje lagen zou hij het voorbehoedsmiddel ongemerkt hebben afgedaan. De verdachte ontkende dit.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Twee mannen voor rechter om stiekem afdoen condoom: verkrachting of niet?

In de tweede zaak stond de 26-jarige Rotterdammer Ruben R. terecht. Het OM eiste eerder tegen hem ook een contactverbod. De rechtbank sprak hem volledig vrij omdat niet viel vast te stellen dat hij opzettelijk heeft gehandeld.

R. betuigde spijt. Hij zei het condoom na het voorspel te zijn 'vergeten'. Hij zou namelijk erg onder de indruk zijn geraakt van haar seksspeeltjes. "Ik vind het heel erg dat dit haar is overkomen", zei R. in tranen.

Niet in de wet

Stealthing is geen apart delict in het wetboek van strafrecht. "De rechtsstaat loopt beschamend achter op het gebied van vrouwenrechten", zei het slachtoffer van R. tijdens een eerdere zitting. De officier van justitie was het daarmee eens: "Ik hoop met deze zaken de achterstand in te kunnen lopen."

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!