Het gerechtshof in Leeuwarden. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Anton Kappers

8 jaar cel en tbs voor doden Edita Moliené tijdens seks en dumpen van haar lichaam

16 maart 2023 18:40

De 48-jarige Erwin G. is in hoger beroep veroordeeld tot acht jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het doden van Edita Moliené tijdens bondageseks en het dumpen van haar lichaam in de Muidertrekvaart.

De 42-jarige Edita uit Naarden werd op 20 september 2018 gevonden in het water. Ze was gewikkeld in een opblaaszwembad, om haar hals zat een touw en om haar hoofd een plastic zak. Ook was ze geboeid met touw en tiewraps.

Andere verklaring 

De Bussumse Erwin G. werd in 2020 door de rechtbank veroordeeld tot 14,5 jaar cel, maar ging in hoger beroep. Hij verklaarde toen nog dat zij op 10 september 2018 zijn huis had verlaten en hij haar daarna nooit meer had gezien. Bij het hof verklaarde hij anders: hij ontkent dat hij verantwoordelijk is voor de dood van Edita, maar geeft wel toe dat hij haar lichaam in het water heeft geworpen.

Volgens G. overleed Edita op 11 september 2018 tijdens bondageseks, waarschijnlijk door een epileptische aanval. Er zou geen sprake zijn geweest van wurgseks.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Verdachte: 'Dood vrouw geen liquidatie, maar gevolg van bondageseks'

Het hof in Leeuwarden oordeelt nu dat Edita door toedoen van G. is overleden. G. werd vandaag veroordeeld voor doodslag op Edita, mishandeling, vernieling en het bezitten van een vuurwapen en munitie. 

Het Openbaar Ministerie had 14 jaar cel geëist voor doodslag, maar geen tbs-behandeling. Deskundigen hadden in het Pieter Baan Centrum wel geconstateerd dat G. een persoonlijkheidsstoornis heeft met kenmerken van borderline, narcisme en psychopatie, maar ze konden niet zeggen of hij daardoor minder toerekeningsvatbaar was. Daarom was er geen advies om G. tbs op te leggen. Maar het hof ziet genoeg reden om dat wel te doen. 

Bekijk ook: zo werkt tbs

Bekijk ook: zo werkt tbs

03:45