Voetballer Rai Vloet reed met 203 km/u Gio (4) dood: 'Ik had sterke drank op'

20 maart 2023 10:13

Profvoetballer Rai Vloet, die wordt verdacht van het veroorzaken van een dodelijk ongeval, heeft in de rechtbank in Haarlem erkend dat hij die avond te veel gedronken had. "Ik ben er zelf verantwoordelijk voor", zei hij over de beslissing om onder invloed in de auto te stappen.

Het ongeval vond plaats op de A4 bij Hoofddorp op 14 november 2021 en kostte het leven van de 4-jarige Gio Roos. Vloet zou vlak voor het ongeluk 203 kilometer per uur hebben gereden, blijkt uit data van zijn eigen auto.

"Ik had twee of drie glazen sterke drank op", aldus Vloet. "Voorafgaand aan het ongeluk was ik op een feestje in Amsterdam, dat na een uur vroegtijdig werd beëindigd. We zouden slapen in een hotel in Amsterdam, maar maakten een nieuw plan en zouden naar Rotterdam rijden. Zonder nadenken stapten we de auto in en ging ik rijden. Na de tunnel gingen we de trajectcontrole in en was ik bezig om de cruisecontrol goed in te stellen op 130."

Onverantwoord hoge snelheid

De 27-jarige Vloet zegt dat hij het ongeluk niet zag aankomen. "Ik heb het niet gezien, alleen de klap kan ik me herinneren. Ik kan me veel dingen niet meer herinneren. Constant probeer ik om meer informatie te vinden, maar het komt niet boven."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook

Voetballer Rai Vloet voor de rechter voor dodelijk ongeval

Tijdens een eerdere, voorbereidende zitting had de officier van justitie het rijgedrag van Vloet 'roekeloos en zeer onvoorzichtig' genoemd: "Hij reed met onverantwoord hoge snelheid onder invloed van alcohol."

Archiefbeeld van een verkeersongeluk.

Vriend in auto

Vloet zat met een vriend in de auto toen hij rond middernacht op de andere auto inreed. De vriend van Vloet nam aanvankelijk de schuld op zich, erkende Vloet tegenover de rechtbank. "Zo'n tragisch ongeluk, het was een shock. Het doet iets met je als mens en je kan niet meer helder nadenken. Toen bleek dat het zo tragisch was, heb ik de waarheid verteld."

Gebruik telefoon

Kort voor de fatale aanrijding zou de telefoon van Vloet zijn gebruikt. Hij ontkent dat hij actief was op WhatsApp en Snapchat tijdens het rijden. Hij zegt dat hij zijn telefoon had gegeven aan zijn vriend, om de hotelreservering te kunnen annuleren.

De vriend was onder invloed van drugs, hield de rechter hem voor. Vloet zegt dat hij dat pas op zondag, op de dag voor de strafzaak, heeft gehoord van zijn advocaat.

De nabestaanden van Gio hebben de rechtbank gevraagd Vloet in voorarrest te nemen. De advocaat van de nabestaanden noemt het 'aannemelijk dat hij zich zal onttrekken aan de straf die de rechtbank hem zal opleggen'.

Volgens de slachtofferadvocaat Arlette Schijns heeft Vloet op een aantal cruciale momenten laten zien dat hij regels aan zijn laars lapt. 

Vloet woont en voetbalt inmiddels in Rusland, een land waar Nederland geen uitleveringsverdrag mee heeft. Schijns opperde dat Vloet de Russische nationaliteit heeft aangevraagd. Hij ontkent dat en zegt eveneens dat hij niet van plan is om altijd in Rusland te blijven.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!