Aan de gevel van Carré hangen foto's van de vermoorde misdaadverslaggever. Beeld © ANP/Sem van der Wal

Nieuwste verdachte moord Peter R.: 'Kwam filmers zomaar tegen'

24 maart 2023 11:02

Ludgardo S., die op 23 januari werd aangehouden in Tilburg, wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Hij verscheen vrijdag voor het eerst voor de rechtbank.

S. kwam sjokkend de zaal in met capuchon op. Primair wordt hij verdacht van het uitlokken van de moord, al dan niet met terroristisch motief. Het Openbaar Ministerie (OM) stelt dat hij informatie verzamelde over Peter, de studio van RTL Boulevard en de parkeergarage. Ook zou hij voorverkenningen bij de studio hebben gedaan, soms samen met de vermeende filmers Gerower M. en Erickson O. Zij zouden Peter op drie dagen hebben geobserveerd en met het filmen en het verspreiden van de beelden van een zwaargewonde Peter de maatschappij extra schrik hebben willen aanjagen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

John 'onthutst' door zoekopdrachten verdachte moord Peter R.

S. is op beelden van die voorverkenningen te zien als 'derde man', naast O. en M.. Dat bevestigt S. zelf, maar hij heeft ook verklaard dat hij hen zomaar was tegengekomen en hen niet kende. Volgens het OM wordt dat weerlegd door verkeersgegevens en is S. eerder eens door O. en M. opgehaald en zijn ze naar Amsterdam gereisd. Ook betaalgegevens, mastgegevens en camerabeelden bevestigen dat hij in de buurt van het Leidseplein was. De auto van de filmers was in Amsterdam volgens het OM. O. zou daarover hebben gezegd: 'observation for celebration'.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

‘Het Openbaar Ministerie heeft Peter R. de Vries in de steek gelaten’

S. zou tal van zoektermen op zijn telefoon hebben ingevoerd, zoals 'hoe laat begint RTL Boulevard', 'parking De Hoofdstad ingang' en 'Peter R. de Vries beveiliging'. S. heeft in een verhoor gezegd dat hij het zoeken naar de verschillende termen zich niet kan herinneren, en ook dat hij zijn telefoon weleens uitleende aan de vermeende filmers. Het OM acht die verklaring ongeloofwaardig, mede omdat O. geen of slecht Nederlands spreekt en de zoektermen in het Nederlands zijn.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

OM en politie maakten fout na fout in aanloop moorden Peter R. en Derk Wiersum

Verder ziet het OM bewijs voor de betrokkenheid van S. in een bebloede trui van Erickson O. in een in beslag genomen auto. Ludgardo S. heeft volgens het OM de bijnaam John en O. zou in een opgenomen gesprek hebben gezegd: "Ik wil mijn kleren, ik heb dat kloteding gedaan dat John mij zei te doen. Hij moet maar nieuwe kleren voor me kopen." O. en M. willen niks zeggen over hun relatie met S..

De advocaten van S. stelden ter zitting dat S. geen betrokkenheid heeft gehad bij de dood van Peter. Zij noemen de verdenking 'afschuwelijk', mede omdat hij ten tijde van zijn aanhouding zelf in een rouwproces zat omdat zijn broer in december 2022 werd doodgeschoten. Volgens zijn advocaten ontkent S. dat hij John wordt genoemd.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Verdachte moord Peter R. zocht op naam slachtoffer en kroongetuige

Het OM zei verder dat het verwacht binnenkort nog een aanhouding te verrichten. Dat zou het totale aantal verdachten brengen op negen. Ook loopt er nog steeds onderzoek naar het 'hogere echelon', dat de moordopdracht zou hebben verstrekt. Op 13 juni gaat de zaak verder.