Myriam Ullens de Schooten, toenmalig premier Charles Michel en haar echtgenoot Guy bij een staatsbezoek aan China in 2016. Beeld © Belga

Steenrijke Belgische barones vermoord na ruzie over miljardenerfenis

30 maart 2023 14:24

De moord op een van de meest vermogende mensen van het land houdt België in zijn greep. Het 70-jarige slachtoffer werd woensdag voor haar woning in Ohain doodgeschoten en haar stiefzoon wordt verdacht van betrokkenheid.

Aan de moord op barones Myriam 'Mimi' Ullens de Schooten zou een langslepende vete vooraf zijn gegaan over de familie-erfenis. Die was niet mals. Op het hoogtepunt bedroeg die maar liefst 3 miljard euro. Sinds Mimi in 2003 werd gediagnosticeerd met borstkanker en later ook weer genezen werd verklaard, gaf ze een groot deel van dat vermogen weg aan goede doelen.

Kennelijk gebeurde dat tegen de zin van tenminste een deel van de familie. Het motief voor de moord zou namelijk financieel gerelateerd zijn, melden Belgische media.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Erfenis vermoorde vrouw gaat naar kinderen van haar moordenaar

Als vermoedelijke dader noemt de Belgische krant Het Laatste Nieuws de 58-jarige stiefzoon van Mimi. Hij werd opgepakt bij de plaats delict. Deze verdachte was geboren uit een eerder huwelijk van zijn vader Guy, die in 1999 hertrouwde met de vrouw die in koelen bloede op straat werd doodgeschoten.

Ook de inmiddels 88-jarige Guy Ullens verwierf zijn rijkdom uit een erfenis. Hij kreeg een in België bekende suikerraffinaderij in handen, verkocht die en investeerde het geld onder andere in Weight Watchers. Zoals eerder gezegd bedroeg het familiekapitaal op het hoogtepunt naar schatting 3 miljard euro, maar de laatste jaren was het ook 'behoorlijk geslonken' door giften aan goede doelen, vooral voor kankerpatiënten.

Beroerte

In de loop der jaren zou er binnen de adellijke familie onenigheid zijn ontstaan over de manier waarop Mimi het familiekapitaal beheerde, vooral sinds Guy te kampen had met de naweeën van een beroerte, aldus Het Laatste Nieuws. Toch zou er nog altijd zo'n 2 miljard euro resteren.

In een interview vier jaar geleden vertelde Mimi, het slachtoffer, 'compleet veranderd' te zijn nadat ze was genezen van borstkanker. "Genieten van het leven: vroeger deed ik dat niet. Ik stond ten dienste van anderen, van mijn man, van mijn kinderen. Nu sta ik naast hen. Ik leef nu ook voor mezelf. Ik ben nog altijd dezelfde mens."

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!