Uit museum Singer Laren gestolen Van Gogh is weer terug

12 september 2023 10:46

Het Groninger Museum heeft het gestolen schilderij Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar van Vincent van Gogh terug. Het werk werd in 2020 gestolen uit het museum Singer Laren, dat het destijds in bruikleen had voor een tentoonstelling.

"Het Groninger Museum is uitermate blij en opgelucht dat het werk weer terug is"

Het museum in Groningen meldt dat het werk de komende tijd grondig wordt onderzocht. "Het schilderij heeft geleden, maar is - op het eerste gezicht - nog in goede staat. Het wordt de komende maanden wetenschappelijk onderzocht", aldus het museum. Het is nog niet bekend wanneer het schilderij voor het publiek weer te zien zal zijn. Dat kan weken of maanden duren.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Michella Kox kreeg taakstraf na kopen gestolen scooter

Voor de diefstal is al een verdachte veroordeeld. Het gaat om Nils M., die ook veroordeeld is voor het stelen van het doek Twee lachende jongens van Frans Hals bij een museum in Leerdam. Hij kreeg in 2022 in hoger beroep de maximale celstraf van acht jaar.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Paspoort Fred van Leer gestolen bij inbraak: 'Heel irritant'

"Het Groninger Museum is uitermate blij en opgelucht dat het werk weer terug is. Het bevindt zich op dit moment in goed gezelschap in het Van Gogh Museum", zegt directeur Andreas Blühm van het Groninger Museum. Hij laat weten dat kunstdetective Arthur Brand een sleutelrol heeft gespeeld in het terugkrijgen van het werk "en dat waardeert het museum enorm".