FvD'er Van Meijeren noemt timing Openbaar Ministerie 'typisch'

02:05

OM vervolgt Kamerlid Gideon van Meijeren (FvD) voor opruiing

12 september 2023 13:14

Het Openbaar Ministerie vervolgt Gideon van Meijeren van Forum voor Democratie voor twee gevallen van opruiing. Het gaat om twee momenten in 2022 waarin het Tweede Kamerlid suggereerde dat geweld tegen de overheid geoorloofd en misschien zelfs noodzakelijk is.

Daarmee maakte Van Meijeren zich volgens het OM schuldig aan opruiing tot geweld tegen de overheid.

Het eerste moment was op 2 juli vorig jaar, tijdens een boerenmanifestatie in het Gelderse Tuil, waarbij de FVD'er in een toespraak naar voren bracht "dat het toelaatbaar is zich gewelddadig te verzetten tegen de overheid, mocht die overgaan tot onteigening van boeren". De speech is ook op internet geplaatst.

Revolutionaire beweging

Het tweede geval gaat over uitspraken in een interview dat op 13 november gepubliceerd werd op internet. In dat gesprek zei hij te hopen "op een revolutionaire beweging die zich heel duidelijk onderscheidt van een protestbeweging en die bij wijze van spreken zou optrekken naar het parlement". Hij zei wel te hopen dat deze revolutie vreedzaam zou verlopen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Kamerlid Van Meijeren krijgt taakstraf voor rijden zonder rijbewijs

"Een politicus moet zaken van algemeen belang aan de orde kunnen stellen, ook als hij daarmee anderen kan kwetsen, choqueren of verontrusten. Tegelijk draagt een politicus in het publieke debat ook de verantwoordelijkheid om te voorkomen dat hij uitlatingen verspreidt die strijdig zijn met de wet en met de grondbeginselen van de rechtstaat", stelt het OM.

Van Meijeren is tijdens het onderzoek door de Rijksrecherche opgeroepen voor een verhoor, maar is niet verschenen. Het is nog niet bekend wanneer de rechtszaak dient.

Van Meijeren heeft zelf ook op de vervolging gereageerd. In een reactie laat hij weten de timing van het OM 'typisch' te vinden, twee maanden voor de verkiezingen. "Dat vind ik toch echt wel de schijn hebben van een politiek proces, een heksenjacht", zei Van Meijeren vandaag.

Eerdere veroordelingen

Van Meijeren werd eerder dit jaar al veroordeeld tot een taakstraf van 60 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een week. Hij reed door rood licht met een deelscooter terwijl zijn rijbewijs was ingenomen. Van Meijeren raakte zijn rijbewijs in 2021 kwijt doordat hij had geweigerd mee te werken aan een blaastest tijdens het autorijden. In 2010 en 2011 werd hij veroordeeld voor rijden onder invloed.

Dat een Kamerlid wordt vervolgd is bijzonder, maar niet uniek. Er zijn in het verleden vaker Kamerleden vervolgd, voor opruiing, belediging en discriminatie.