Video: Rijdende Rechter rijp voor carrièresprong

20 augustus 2015 18:08

De rijdende rechter grijpt zijn carrièresprong en transfer naar SBS6 aan om overheden strenger tegemoet te treden. Hij gaat gemeentes meer onder druk zetten om aan zijn tv-programma mee te werken. "Maar ik blijf mezelf: een rechter die op tv conflictten beslecht en met een oplossing komt."

De 64-jarige Frank Visser vindt het na twintig jaar Rijdende Rechter een mooi 'rond getal' om eens iets anders te gaan doen. Hij is als de Rijdende Rechter komend najaar nog wel gewoon te zien bij de publieke omroep voordat hij in 2016 op de commerciële zender te zien is, zo vertelt hij in RTL Boulevard. Hij kijkt ernaar uit. "Een andere werkomgeving werkt heel inspirerend." Ook gaat hij waarschijnlijk meer doen bij de zender dan alleen 'rechtertje spelen'. "Bij  de Publieke Omroep zit het allemaal redelijk op slot."

Frank Visser vertelt verder dat hij zijn huidige werkgever, NCRV, nog niet persoonlijk heeft gesproken over de opvallende overstap. "Maar we gaan het natuurlijk wel gewoon mooi met elkaar afsluiten."

Eerder vandaag liet hij al optekenen: "Ik maak eerst nog een serie voor de NCRV af. Dat doe ik met hart en ziel. Dat moet ook een succes worden. Ik wil na twintig jaar een mooi afscheid hebben."

Oudste
De rijdende rechter en SBS6 begonnen beide in het najaar van 1995. "Twintig is wel een magisch jaar. Ik ging bij mezelf afvragen 'wat doe ik nu verder?'. Ik voelde er wel voor om verder te kijken. Zo ben ik in gesprek geraakt bij SBS6. Misschien ben ik wel de oudste van de zender, maar ik geloof niet dat het een bezwaar is. Andere mensen zijn op hun zestigste al ingekakt en kijken uit naar hun pensioen.”

ZIE OOK: 'Rijdende rechter' verkast naar SBS6

Vechtend
De kern van zijn programma blijft hetzelfde, belooft Visser. "Want de kern ben ik. Ik blijf geschillen tussen gewone mensen beslechten. Mensen zullen me ter plekke weer met keukentrap de daken op zien gaan en dat soort dingen. Dat moet!”

Voor SBS6 gaat Frank Visser wel sleutelen aan de formule. "Het wordt geen kopie. We gaan meer aandacht besteden aan het voortraject. De mensen zullen niet meer vechtend bij De rijdende rechter binnenrollen. Vooraf gaat een presentator bij ze langs. Ook is niet langer nodig dat mensen zichzelf opgeven. Nieuw is dat derden de ruziënde partijen kunnen voordragen."

Acteur
"Een andere nieuwe invalshoek is dat we wat meer druk gaan zetten op gemeentes en andere overheidslichamen. Die zeggen nu te vaak en te gemakkelijk ‘oh, De rijdende rechter? Wij doen niet mee, bedankt'. Dat vind ik eerlijk gezegd niet kunnen, het is publieke overheid. Een botte reactie van de gemeente zullen we niet langer klakkeloos accepteren. Bij de gewone rechter moeten gemeentes ook komen opdraven. Misschien vinden ze dat Visser een acteur is, maar dat is niet zo."

Visser blijft naast zijn televisiewerk plaatsvervangend rechter in hoger beroepzaken bij het gerechtshof in Den Bosch. Hij werkt parttime aan huurzaken. "Dat valt goed te combineren, want dat kan ik plannen. Ik was lange tijd fulltimerechter en dacht van mezelf dat ik alles aankon, ook televisiewerk, maar op een gegeven moment merkte ik dat ik niet meer goed sliep. Dan is het fout."

''Ik ben de nieuwe gelovige", beantwoordt de rechter de vraag in hoeverre hij bij SBS6 past. ''Vroeger had de zender geen goede naam, maar vandaag op de perspresentatie heb ik niets plats kunnen ontdekken. Persoonlijk ben ik verslaafd aan actualiteitenprogramma's. Ja, ik kijk ook graag naar Hart van Nederland."

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!