Beeld © ANP

'De prinsesjes speelden een glansrol'

27 april 2015 17:40

De glansrol van de drie prinsesjes was volgens Koninklijk Huis-verslaggever Antoin Peeters het meest opvallende aan Koningsdag-nieuwe stijl. "Nederland zag de prinsesjes nog niet eerder zoveel."

"Vandaag speelden ze echt een glansrol. Met dit optreden zegt het Koninklijk Huis: de prinsesjes hebben een belangrijke rol. Koning Willem-Alexander liep ook niet voor niets naast prinses Amalia van de boot af in plaats van naast koningin Máxima. Daarmee laten ze zien: dit is straks de troonopvolger."

Succes
Peeters vindt Koningsdag-nieuwe stijl een succes. De rol voor het bedrijfsleven is veel groter. "De regio kon zich echt verkopen. Dat zag je ook aan de boten met alle bedrijfsnamen er op en de aanwezigheid van ondernemers op het plein."

ZIE OOK: Ruim 20.000 mensen naar Dordrecht voor Koningsdag

Ook wordt geprobeerd Koningsdag moderner te maken en aantrekkelijker voor jongeren. "Dat zag je natuurlijk aan de onvermijdelijke rappers, maar ook aan de QR-code op het schip. Toen de koninklijke familie daar voorbij voer, pakten de prinsesjes en Máxima een iPad erbij. Daarna verscheen een afbeelding van de koning op het schip. Dat is leuk."

Breuk met verleden
Er was wel duidelijk minder contact met het publiek en de acts, waardoor minder ruimte was voor spontane acties. Dat leidde soms tot kritiek: kijkers misten de interactie tussen de leden van het koningshuis en het publiek, waardoor het leek alsof het publiek zat te kijken naar een koning die zat te kijken.

Volgens Peeters zal er altijd kritiek zijn. "Eerst vonden we Koninginnedag te kneuterig, met de route met spelletjes. Nu missen we die kneuterigheid. Dat is ook een beetje flauw", zegt hij. In Koningsdag-nieuwe stijl bespeurt hij geen harde breuk met het verleden. "Het was wel degelijk een verschil met het oude Koninginnedag. Toch zitten er nog steeds dezelfde elementen in: het handenschudden, het lopen langs de kraampjes met lekkernijen en het dankwoord. Het blijft toch hetzelfde recept."

Geen blauwdruk
Volgens de Koninklijk Huis-verslaggever kan ook niet te veel ineens worden veranderd. Ruimte voor aanpassingen is er altijd: met deze uitvoering van Koningsdag is er geen blauwdruk gemaakt voor de komende jaren, denkt Peeters. De viering zal steeds veranderen, net als de samenleving. "Maar, zoals de koning zei: de lat is vandaag hoog gelegd."

ZIE OOK: Foto's: koning is trots op Dordt

Peeters is dus positief, maar het is niet alleen maar hosanna. "Ik vond het af en toe langdradig. Het duurde wel heel lang, al met al liep het een uur uit. Daaruit blijkt dat koning Willem-Alexander ontspannen is en geen haast heeft. Je ziet hem nog steeds groeien in zijn rol. En hier in Dordrecht vonden ze alles prachtig. Maar ik kan me voorstellen dat het voor de kijkers thuis daardoor wel een lange zit was."

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!