Viktor Brand schrikt zich rot ‘achter de voordeur’

06 april 2015 13:25

Natuurlijk wist hij dat hij heftige situaties zou aantreffen tijdens zijn werk voor het nieuwe programma Schoon Genoeg. Maar dat het er achter sommige voordeuren zó extreem aan toe gaat, daar sloeg Viktor Brand steil van achterover.

In de SBS6-show Schoon Genoeg koppelt Viktor obsessieve schoonmakers aan mensen die ernstig dreigen te vervuilen. “Ik kom bij mensen over de vloer die vier keer per dag met een liter dikke bleek door het toilet gaan, en die om vijf uur ’s ochtends opstaan om het hele huis te schrobben. Elke dag. En er blijken ook Nederlanders te zijn die hun tandenborstel maar één keer gebruiken en dan een nieuwe nemen.”

De extreme schrobbers gaan samen met Viktor langs bij mensen die juist in jaren geen sopje meer hebben aangeraakt, om de boel eens flink onder handen te nemen. “Met keukens waar de beschimmelde vaat zich tot het plafond opstapelt, waar de dode muizen in de vensterbank liggen en waar de deur niet eens meer open kan door de troep.”

Wake up call
Voor beide partijen moet de inmenging een wake up call zijn. “De vervuilde mensen krijgen een schoon en fris huis en hopelijk een nieuwe start. En de dwangmatige poetsers zien in dat hun gedrag misschien ook wat overdreven is. Ze hebben vaak meer met elkaar gemeen dan je op het eerste gezicht denkt. Beiden hebben een probleem en een isolement ligt op de loer.”

Hij benadrukt dat de deelnemers heel normale mensen zijn. “Het zijn geen gekken. Het is geen rariteitenkabinet. Dit zijn mensen zoals jij en ik, waar ooit iets mee is gebeurd. Deze mensen hebben allemaal een verhaal.” Het programma zorgt voor de nodige nazorg in de vorm van psychologische hulp of thuiszorg.

Schrijnend
De presentator noemt het programma de meest bijzondere en interessante show die hij ooit heeft gemaakt. “Het is heel interessant om een voordeur open te trekken en te zien wat zich daarachter afspeelt. Dit gebeurt gewoon in rijtjeshuizen, met keurige gordijntjes, in normale buurten.”

“Ik ben me echt rot geschrokken van wat ik aantref. Het is heel schrijnend om te zien hoe mensen vervuilen en in een isolement raken. Ik ben vaak de eerste persoon in jaren die in zo’n huis over de vloer komt.” Maar ook voor de schoonmaakverslaafden ligt het isolement op de loer. “Bij een dame mocht ik eigenlijk de drempel niet eens over en al helemaal niet op de bank gaan zitten. Want dan wordt het huis misschien vies.”

“Ik word er echt heel verdrietig van om te zien hoe deze mensen zo al jaren leven zonder dat iemand ingrijpt. Schoon Genoeg is ook een oproep aan de kijkers. Kijk ook eens naar die ene buurman om, gaat het daar wel goed mee? Wij zijn maar een tv-programma. We doen wat we kunnen, maar we moeten als maatschappij ook wat meer zorgen voor elkaar.” Schoon Genoeg is vanaf maandag 13 april te zien bij SBS6.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!