'Passie en humor bond André Hazes en m'n pa'

30 maart 2015 06:03

De familie van Tim Griek, de producer en beste vriend van André Hazes, is blij met de film die over het leven van de twee mannen is gemaakt. Bloed, Zweet en Tranen beleeft maandagavond de wereldpremière in theater Tuschinski in Amsterdam en is vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen te zien.

Tim Griek, een rol die wordt gespeeld door Fedja van Huêt, was in de jaren tachtig de stille kracht achter de carrière van Hazes. "Mijn vader krijgt in het verhaal de plek die hij verdient", stelt zoon Tim Griek (nu 42). De familie heeft het eindresultaat vorige week al mogen zien.

In eerste instantie was het gezin niet benaderd over het filmproject. "Maar uiteindelijk hebben we nog best veel contact gehad met de producent", vertelt de zoon. "We hebben ook vrij vroeg al een paar scènes mogen zien waarin Fedja mijn vader speelde. We hadden er een goed gevoel bij." De film geeft een heel eerlijk beeld van de relatie van het tweetal, vindt de familie. "Tim was een gestudeerde jongen van zeer goede komaf, André een volkse knul uit De Pijp. Zij vonden elkaar in hun passie voor muziek en in hun humor. Ze zijn er altijd voor elkaar geweest."

Contact
Tim vestigde in de jaren zeventig naam als drummer in een aantal bandjes, waaronder Ekseption. Door toeval zette platenmaatschappij EMI eind jaren zeventig Tim als producer op André, die toen net zijn eerste hit scoorde. "Mijn vader heeft altijd heel hard voor hem gevochten. André was een schat van een man, maar tegelijkertijd ook een klein kind dat ontspoorde als hij niet aan de hand werd genomen. Dat zie je terug in de film." De zoon van Tim herinnert zich zelf vooral de lol die de twee mannen altijd hadden. "Die twee hielden zielsveel van elkaar. En inderdaad stond er meestal wel een biertje op tafel als André in de buurt was. Al durf ik niet te zeggen of het echt zo erg was als in de film wordt geschetst."

De dood van Tim in februari 1988 is een belangrijk moment in de film. "Het is heel raar om die nacht terug te zien in de film", erkent Tim jr. “We konden vanuit ons huis de dijk zien waar hij is verongelukt. Onze stiefvader zat toen bij de vrijwillige brandweer en heeft gezien hoe hij uit het water werd gevist." De producer was in die periode heel druk met het opzetten van een nieuwe maatschappij waar ook de zanger deel van zou gaan uitmaken. "Hij was oververmoeid en is vermoedelijk achter het stuur in slaap gevallen. Het lukte ons vorige week niet die scène te zien zonder toch een paar tranen te laten."

De nabestaanden van Tim hebben sporadisch nog contact met de familie Hazes. "Maar Rachel kwam pas in beeld na de dood van mijn vader: zij is ongeveer even oud als ik. En zijn kinderen kennen ons eigenlijk helemaal niet. Bij herdenkingen of als er weer een boek uitkomt, kruisen onze paden elkaar weer." Toen André in 2004 overleed, plaatste de familie Griek een rouwadvertentie. "De tekst was één regel, maar het dekte wel de lading: twee gabbers herenigd."

ZIE OOK: André Hazes jr: Veel verdriet in Hazes-film

Meer entertainment