Dick Maas waarschuwt jonge filmmakers

06 april 2017 07:49

Zijn boek Buurman, wat doet u nu? staat vol met tips voor jonge filmmakers. Een autobiografie wil regisseur Dick Maas het niet noemen. “Daar ben ik nog te jong voor”, zegt de filmmaker in het AD.

“Pas op met wie je in zee gaat”, is een belangrijk advies van Maas aan jong talent. “Als je succes hebt, komen er allerlei fantasten op je af die je proberen in te palmen. In de filmwereld wemelt het van de praatjesmakers.”

De regisseur van Nederlandse filmsuccessen als Flodder, De Lift en Amsterdamned spreekt uit ervaring. Voormalig producent Laurens Geels belazerde hem met de rechten van enkele grote films. “Ik had stil kunnen leven als ik die rechten van mijn werk niet had verloren door toedoen van Geels. Al de rechten van mijn films die ik voor 2002 heb gemaakt, ben ik kwijt. Als een Flodder-film ergens wordt uitgezonden, verdien ik er geen cent aan.”

Maar rustig leven ziet Maas voorlopig nog niet zitten. “Ik wil nog veel films maken.” De 65-jarige regisseur geniet nog steeds van het maken van Nederlandse films. “Het is en blijft een van de mooiste beroepen op aarde. Dat is het voor mij in elk geval wel.”

Meer entertainment