Oliver Stone: CIA zit achter coup Oekraïne

31 december 2014 16:33

Regisseur Oliver Stone heeft in een Facebookpost zijn licht laten schijnen over het door oorlog geteisterde Oekraïne. Volgens hem heeft de CIA een kwalijke rol gespeeld in de Maidan-revolutie.

Stone interviewde de in februari verdreven president Viktor Janoekovitsj onlangs in Moskou voor een Engelstalige documentaire. "Hij was de legitieme president van Oekraïne tot hij dat op 22 februari plotseling niet meer was", begint de Amerikaanse filmmaker zijn relaas.

"De details zitten in de documentaire, maar het lijkt helder dat de zogenoemde 'schutters', die 14 agenten en 45 demonstranten hebben doodgeschoten en 85 mensen hebben verwond, bij een derde partij van buiten hoorden die de situatie wilde verergeren", aldus Stone. "Veel getuigen, onder wie Janoekovitsj en politie-officials, geloven dat prowesterse krachten erachter zitten." Hij verdenkt de CIA.

Chaos

Volgens de 68-jarige regisseur, bekend van films als Midnight Express en Platoon, heeft de Amerikaanse geheime dienst deze methode vaker toegepast als een bepaald regime niet in de smaak viel, bijvoorbeeld in Iran (1953) en Chili (1973). "Creëer genoeg chaos en dan kun je de regering omverwerpen."

"De Maidan-slachting wordt in de westerse media neergezet als het gevolg van een instabiele en gewelddadige pro-Russische regering", stelt Stone. Dat beeld klopt in zijn beleving niet. "In de tragische nasleep van deze staatsgreep wordt in het Westen vooral het verhaal verteld van 'Rusland op de Krim', maar in werkelijkheid is het 'Amerika in Oekraïne'."

"De waarheid wordt niet uitgezonden in het Westen", concludeert de filmmaker. "Het is een surrealistische verdraaiing van de geschiedenis, zoals we ook in de Verenigde Staten onder Bush zagen voordat hij Irak binnenviel omdat er massavernietigingswapens zouden zijn."

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!