Spike: Tijdens muziek maken even geen tics

01 september 2014 07:08

Spike, gitarist van de band Di-rect, is vanaf maandag samen met Dennis Weening te zien in het RTL 5-programma Tourette on Tour.

Daarin begeleidt hij een band die is samengesteld uit mensen met Gilles de la Tourette.

Spike verzekert meteen dat de intenties van het programma integer zijn. "We hebben vrij snel besloten dat het geen format moet zijn dat voortkomt uit de basis van aapjes kijken", zegt hij in Sp!ts. "Dat wilde ik zelf ook honderd procent weten en ook bewaken dat het geen comedy wordt. Soms is het bij mensen met een vocabulaire tic wel zo dat het gewoon heel grappig is wat ze zeggen."

ZIE OOK: 'Veel onwetendheid over Gilles de la Tourette'

Het was nog een hele klus om met de deelnemers een band te vormen. "Deze mensen hadden überhaupt nog nooit in een band gepeeld. Voor mij was het dus wel een uitdaging om een band samen te stellen van zes losse individuen. Dat moet gewoon klikken, dat kan je niet forceren. Gelukkig ging dat goed en als ze muziek maken, dan komt er echt energie los. En net als bij mensen die stotteren, hebben ze tijdens het maken van muziek even geen last van de tics."

Soms zou je bijna vergeten dat de bandleden Tourette hebben. "Het zijn allemaal jonge, intelligente mensen. Maar je merkt het wel als ze met elkaar in een ruimte zijn, want dan steken ze elkaar aan met tics. We hebben bijvoorbeeld drie zangeressen en een daarvan, Carolien, die blaft af en toe. De andere zangeres, Mariël, die heeft een vocabulaire tic en als ze nu samen zijn en Carolien blaft, dan miauwt Mariëlle. Ja, dat gebeurt."

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!