Beeld © Getty

Veel aandacht voor A Bridge Too Far

25 augustus 2014 14:01

De zondag overleden Britse regisseur Richard Attenborough maakte in 1977 de tot dan toe duurste film ooit: A Bridge too Far over de mislukte Slag om Arnhem in september 1944.

In september is de operatie Market Garden, waarvan de slag deel uitmaakte, 70 jaar geleden. Voor het eerst is er in de herdenkingsprogramma's veel aandacht voor de film, waaraan destijds vele honderden Nederlanders als figurant meededen.

A Bridge too Far werd grotendeels op locatie in Nederland opgenomen. Maar de sleutelscènes op en rond de brug zijn niet in Arnhem, maar in Deventer geschoten. De omgeving van de Arnhemse Rijnbrug was in de Tweede Wereldoorlog helemaal kapotgebombardeerd en daarna opnieuw opgebouwd. Rond de IJsselbrug in Deventer stonden nog wel veel vooroorlogse panden.

Op 20 september is de film gratis te zien op een immens filmdoek dat onder de John Frostbrug in Arnhem wordt gehangen. De brug, die lang na de Tweede Wereldoorlog naar de Britse generaal-majoor John Frost is genoemd, is de oeververbinding die de Britten in 1944 niet op de Duitsers konden veroveren. Daardoor stokte de opmars van de geallieerden. De film wordt in de herdenkingsdagen ook op tal van andere plekken vertoond.

Filmtheater Lux in Nijmegen houdt een week later, op zondag 28 september, een reünie voor de figuranten van destijds. Veel Nederlandse middelbare scholieren hebben in de film een rolletje gespeeld als burger of soldaat. Sommige middelbare scholen gaven zelfs verlof om mee te kunnen doen. Op de reünie komen tal van wetenswaardigheden aan de orde. Er is ook een expositie van filmmateriaal.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!