Beeld © ANP

Complete werk The Cats gepresenteeerd

18 april 2014 16:43

De 19 cd's tellende box The Cats Complete is vrijdagmiddag in Volendam gepresenteerd. Het is bijna het volledige oeuvre van de uitvinders van de 'palingsound' en één van de meest succesvolle popgroepen die ons land heeft voortgebracht.

"Nu is er eindelijk het volledige beeld", zegt de inmiddels 70-jarige bassist Arnold Mühren. Tegelijk verschijnt er een 3cd-compilatie, Colleted, met één nummer dat nooit eerder te horen is geweest: het in de jaren 80 opgenomen Blue Diamonds dat destijds geschreven is door Henk Hofstede van The Nits.

Slechts één van de vijf originele Cats, Arnold Mühren, was bij de presentatie aanwezig. Zanger Piet Keizer had enkele dagen geleden een klein ongelukje en liet zich vertegenwoordigen door zijn kleindochter. Ook gitarist Jaap Schilder kon om gezondheidsredenen niet komen. Drummer Theo Klouwer overleed in 2001 en zanger Cees Veerman vorige maand. Zij werden vertegenwoordigd door familieleden.

Oud-Veronica-dj Jan van Veen (Candlelight) blikte met een gedicht terug op de muzikanten die niet aanwezig konden zijn en memoreerde de 36 Top-40 hits die de groep tussen 1966 en 1985 scoorde. Vervolgens nam Arnold Mühren het woord. Hij vertelde onder meer over wetenschappelijk onderzoek dat is gedaan naar de unieke zangharmonieën van The Cats. ''Ik zal je zeggen: we deden maar wat...''. De door door hem geschreven Cats-hit 'One Way Wind' uit 1971 is inmiddels internationaal al zo'n honderdvijftig keer 'gecovered'.

Rarities
De box Complete bevat alle zeventien albums van de groep - inclusief het Duitstalige Katzen-Spiele en een kerstalbum - plus een extra cd met ´rarities' - nummers die alleen op single of op andere uitgaven zijn verschenen. Enkele hele vroege opnamen van de groep ontbreken.

Arnold Mûhren verzorgde in zijn studio ook de zogenaamde 'mastering' van de box. “Ik was daar net mee begonnen toen half maart Cees overleed,” vertelt hij. “De daarop volgende vijftien dagen ben ik heel intensief met die mastering bezig geweest - er waren nog wat technische probleeempjes op te lossen. Dan komen al die liedjes weer voorbij. Ook die van Cees. Dan gaat er wel wat door je heen. Dat hakt er in, hoor. Dat was zwaar. Ik zat vaak met een brok in de keel in die studio.”

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!