Michiel Huisman wil James Bond spelen

16 februari 2014 09:46

Michiel Huisman zegt geen echt doel voor ogen te hebben en vooral veel geluk te hebben gehad. Maar ondertussen heeft de Nederlandse acteur zich wel ontpopt tot ons meest succesvolle exportproduct in de Amerikaanse filmwereld.

De 32-jarige ster woont inmiddels vijf jaar in de VS en deelde het witte doek ondertussen met sterren als Brad Pitt en Reese Witherspoon. Hij heeft een vaste rol in hitserie Game of Thrones en speelt binnenkort naast Harrison Ford in het drama Adaline. Huisman geeft maar weinig interviews.

“Ik heb me de afgelopen jaren echt een beetje proberen los te weken van het beeld dat ik een Nederlandse acteur ben die het in Amerika wil gaan proberen”, vertelt hij vanuit New Orleans, waar hij en zijn vrouw Tara Elders met hun zesjarige dochter wonen. “Elke keer als ik weer een nieuwe rol heb, krijg ik weer een grote stapel interviewverzoeken. Terwijl ik niet goed weet wat ik moet vertellen. Ik vind het erg leuk dat iedereen meeleeft, en ik heb op dit moment heel veel werk. Maar het kan ook zo afgelopen zijn: er zijn zoveel talentvolle acteurs van mijn leeftijd die hier flink aan de weg timmeren.”

De vraag waarom hij bezig is een droom waar te maken die veel Nederlandse acteurs niet gegeven is, kan hij lastig beantwoorden. “Ik roep altijd dat geluk een grote rol speelt”, legt hij uit. “Maar Tara en ik hebben ook een groot risico genomen. We hebben alles opgegeven om het te gaan proberen: hebben onze koffers gepakt en alles achtergelaten.” Het had ook heel anders kunnen aflopen. “Ik heb wel mijn schepen verbrand door de afgelopen jaren nee te zeggen tegen alle projecten die mij vanuit Nederland werden aangeboden.”

Doorbraak
Zijn grote Amerikaanse doorbraak was een vaste rol in de HBO-serie Treme, over het leven in New Orleans na orkaan Katrina. “Dat was in heel veel opzichten een zegen”, vertelt hij. “Het gaf me een zekere stabiliteit waar ik op voort kon bouwen. En ik had de tijd om aan mijn Nederlandse accent te werken.” Als hij langere tijd op een set staat, reist zijn gezin mee: over twee weken vertrekken ze naar Vancouver. Huisman speelt de hoofdrol in het drama Adaline, naast sterren als Harrison Ford en Gossip Girl-actrice Blake Lively. Waar hij in het zombie-epos World War Z een bijrolletje had, speelt hij ditmaal een grote hoofdrol. “Ik ben heel benieuwd hoe het is om op de set te staan met Han Solo”, lacht hij. “Ik heb best veel scènes met Harrison. Dat was anders in World War Z: daar was ik op de set heel bescheiden aanwezig.”

De Nederlander moet doorgaans de eerste twee minuten even het idee overwinnen dat hij tegenover een enorme ster als Brad Pitt of Reese Witherspoon staat. “Maar daarna ga je toch gewoon aan het werk: jij bent Reese, ik ben Michiel, hoe gaan we deze scène spelen.” De acteur probeert de audities waar hij op inzet heel gericht te kiezen. “Ik ga geen tijd en energie stoppen in projecten waar ik mezelf echt geen enkele kans geef”, legt hij uit. “Bovendien is de tijd die ik aan films kan besteden heel beperkt door mijn vaste rol in Game of Thrones.”

Game of Thrones
De opnames hiervoor starten kort nadat Adaline is afgerond. Over de populaire HBO-serie, waarin ook landgenoot Carice van Houten een hoofdrol speelt, mag hij niets zeggen. “Maar echte fans kennen de boeken al: die weten beter wat er met mijn personage Daario Naharis gaat gebeuren dan ik.” Een terugkeer naar de Nederlandse filmwereld sluit hij niet uit. En wellicht dat in de toekomst ook zijn vrouw Tara Elders weer wil gaan acteren - in Amerika is zij vooral druk met haar eigen sieradenlijn Sam & Haas.

“Ik heb eigenlijk geen groot plan of doel voor ogen”, peinst hij. “Ik wil mijn gezin onderhouden en mooie verhalen vertellen - eigenlijk vrij simpele verlangens. En voorlopig krijg ik daarvoor genoeg kansen in de Verenigde Staten.” Ook een droomrol waar hij alles voor op zou geven, kan hij niet noemen. “Bondschurk, is dat wat mensen dan vaak roepen? Natuurlijk lijkt me dat hartstikke leuk. Maar dan zet ik liever nog hoger in: waarom zou een Nederlander niet de nieuwe James Bond kunnen worden?”

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!