Gordon voorpaginanieuws in China

22 november 2013 17:30

Amerikaanse kranten veroordeelden Gordon deze week al voor zijn gedrag tegenover een Aziatische zanger in Holland's Got Talent. Maar ook een Chinese krant is nu op het verhaal gedoken.


De Global Times opende de digitale versie vrijdag met de manier waarop Gordon met de kandidaat omging. De jury maakte voor en na zijn optreden racistisch getinte grappen over de 30-jarige Xiao Wang uit Groningen, die een aria van Verdi zong. "Dat maakt niet uit hoor", grapte Chantal Janzen toen de student economie zijn naam noemde. Gordon vroeg of de jongen 'nummer 39 met rijst' ging zingen, en noemde het optreden naderhand een 'sulplise'.

De Aziatische krant veroordeelt het optreden van Gordon en schrijft dat Nederland de opmerkingen van de zanger niet als racisme herkende totdat Amerikaanse media erover vielen. Onder het bericht stonden binnen no-time vele honderden comments van Chinezen die Gordon en zijn gedrag veroordeelden. Ook prominente zender BBC China wijdde vrijdag een groot verhaal aan de kwestie.

"Dit is verschrikkelijk voor het imago van Nederland", stelt Azië-expert Remco Breuker van de Universiteit Leiden. "Als de hele wereld zegt dat je racistisch bent, kan je het niet meer afdoen als een grapje." Breuker vindt dat Gordon en RTL hun excuses moeten aanbieden aan Xiao Wang . "Denk je eens in hoeveel moed het vergt om je als ongeoefende zanger in een vreemd land in te schrijven voor een talentenjacht waar 2 miljoen mensen naar kijken. En het enige waar de jury vervolgens over gaat zitten grappen is je Aziatische uiterlijk. Dat telkens bevestigen van domme stereotyperingen is ronduit gênant."

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!