Pieter van Empelen (Don Quishocking) overleden

4 september 2017 11:00

Pieter van Empelen, medeoprichter van cabaretgezelschap Don Quishocking, is zondag in Amsterdam overleden. Van Empelen schreef teksten, componeerde en speelde piano. Zijn bekendste composities zijn De Oude School (dat veel belangrijke prijzen won) en Opa's Honderdste Verjaardag. Van Empelen was 74 jaar. Namens de familie heeft Jacques Klöters (ook Don Quishocking) het overlijden van Van Empelen bekendgemaakt.

Don Quishocking werd eind jaren 60 opgericht. Van Empelen was er vanaf het begin bij, net als Fred Florusse, George en Anke Groot en Jacques Klöters en hij bleef een jaar of tien bij het gezelschap. Hij was ook enige tijd verbonden aan de Akademie voor Kleinkunst en de Akademie voor Expressie door Woord en Gebaar. Verder was hij regisseur van onder meer Cabaret NAR, Lenette van Dongen, Crème Fraîche en de Berini's.

Niet alleen kleinkunst maar ook de zeilvaart en de bouw hadden zijn interesse. Na zijn cabarettijd werd hij directeur van het Maritiem Museum Prins Hendrik in Rotterdam. Maar ook was hij bouwcoördinator van de Hermitage aan de Amstel.

Volgens publicist en programmamaker en Don Quishocking-lid Jacques Klöters was Pieter van Empelen een harde werker en spaarde hij zichzelf niet. ,,Hij laat mooie dingen na: een zoon, een kleinkind, een weduwe, een paar gebouwen, goede muziek en veel mooie herinneringen.''