'Redbad moet Nederland eigen historie leren'

04 september 2017 19:48

Het historische epos Redbad, over de Friese vorst die aan het begin van de Middeleeuwen weigerde bekeerd te worden tot het christendom, moet Nederland bekend maken met een cruciaal personage uit de vaderlandse geschiedenis. Dat stelde regisseur Roel Reiné maandag bij de presentatie van de cast van zijn nieuwe film. De hoofdrollen worden vertolkt door Gijs Naber, Huub Stapel, Lisa Smit en Egbert-Jan Weeber.

Reiné werkte de laatste vijftien jaar vooral in Hollywood. Recent maakte hij de Marvel-film Inhumans, die nu in de bioscopen draait. “Maar hoe langer ik in Hollywood woon, hoe meer ik weer de behoefte voel om mijzelf Nederlander te voelen en dit soort verhalen te vertellen”, legt Reiné uit. “We hebben zo'n rijke geschiedenis en rijke cultuur. Terwijl veel vaderlandse historische films bedroevend slecht zijn. De Nederlandse geschiedenis leent zich bij uitstek voor cinema, groot spektakel voor een groot publiek.”

Scenarist Alex van Galen verdiepte zich in de geschiedenis van de Friese vorst, iets dat gezien het geringe aantal bronnen van die tijd nog niet eenvoudig was. “In veel geschiedenisboekjes staat dat Bonifatius in 754 bij Dokkum werd vermoord”, vertelt hij bij de presentatie. “De devote heilige wilde de arme barbaren bekeren en werd verscheurd. Maar het waarom staat er niet bij. Geschiedenis wordt geschreven door de overwinnaars, oftewel in dit geval de christenen. De achtergrond van die moord bleek vele malen interessanter dan je zou denken.”

Mensenoffers

Redbad was een opvallend moderne leider, die probeerde de kloof te dichten tussen het Germaanse geloof dat de Friezen in die tijd aanhingen en het christendom. “Hij zag dat beide kanten plus- en minpunten hadden”, legt Van Galen uit. “De Germanen deden bijvoorbeeld nog aan mensenoffers om de goden tevreden te stemmen. Maar de christenen legden de ongelovigen hun visie met zeer harde hand op. Het christelijke geloof in die tijd was fundamentalistisch, en gebaseerd op gehoorzaamheid en nederigheid.”

Producent Klaas de Jong, die eerder met Reiné ook het succesepos Michiel de Ruyter maakte, denkt dat de film de kern van de Nederlandse volksaard raakt. “De mentaliteit van de volken boven de grote rivieren was toen al vele malen liberaler dan die van onder de grote rivieren”, schetst hij. “Redbad wordt natuurlijk een enorme spektakelfilm. Maar het verhaal gaat tegelijkertijd ook over onze Nederlandse volksaard. Wij staan historisch gezien voor de vrije wereld, voor het ontmoeten van anderen, voor het openstaan voor anderen. Wij kunnen anno 2017 nog veel inspiratie putten uit de dilemma's waar Redbad voor stond en de keuzes die hij maakte.”

De opnames van Redbad gaan volgende week van start. De film moet eind 2018 in de Nederlandse bioscopen te zien zijn.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!