Reiné hoopt dat Redbad 'schoolversie' krijgt

05 september 2017 07:55

Regisseur Roel Reiné hoopt dat hij van zijn nieuwe historische epos Redbad, net als zijn vorige film Michiel de Ruijter, ook een versie kan maken die door alle middelbare scholieren gezien kan worden. Hij vreest echter dat dat heel lastig wordt, gezien het grimmige karakter van het verhaal over de Friese vorst die weigerde zich tot het christendom te laten bekeren.

“Ik vind het heel belangrijk dat deze verhalen ook op scholen getoond kunnen worden”, legt hij uit, daags voordat de opnames van start gaan. “Daarom hadden we bij Michiel de Ruijter ook een iets mildere versie gemaakt. Dat is ook de inzet met deze film, maar het wordt erg lastig. Het waren wrede tijden: er gingen veel hoofden en ledematen af, er vloeide veel bloed, werden mensen in de fik gezet. Ik vrees eerlijk gezegd dat zelfs een keuring voor 16 jaar en ouder een probleem gaat worden.”

Reiné werkte de laatste vijftien jaar vooral in Hollywood. Recent maakte hij de Marvel-film Inhumans, die nu in de bioscopen draait. “Maar hoe langer ik in Hollywood woon, hoe meer ik weer de behoefte voel om mijzelf Nederlander te voelen en dit soort verhalen te vertellen”, legt Reiné uit. “We hebben zo'n rijke geschiedenis en rijke cultuur. Terwijl veel vaderlandse historische films bedroevend slecht zijn. De Nederlandse geschiedenis leent zich bij uitstek voor cinema, groot spektakel voor een groot publiek. Wij kunnen anno 2017 nog veel inspiratie putten uit de dilemma's waar Redbad voor stond en de keuzes die hij maakte.”

De Eindhovense regisseur weet dat zijn naam doorgaans wordt geassocieerd met grote spektakelfilms vol actiescènes. “Zeker in de VS wordt er heel erg in hokjes gedacht: je bent goed in lowbudget actiefilms, dus dat is wat je aangeboden krijgt. Maar als ik moest kiezen tussen een Fast & Furious-film maken of Magnolia, zou ik voor dat tweede kiezen.” Hij doet ook zijn uiterste best om in zijn actieverhalen meer diepte en drama in te bouwen. “Ook bij spektakel moet de focus toch op emotie liggen. Ik mocht een aflevering van de piratenserie Black Sails regisseren. De meest memorabele scène was een heftige kielhaalscène die louter om emotie draaide. Op basis van die ene scène heeft Marvel mij ook gevraagd voor het project Inhumans.”

Redbad is in 2018 in de Nederlandse bioscopen te zien.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!