Derek de Lint is blij met schurkenrollen

6 september 2017 08:08

Acteur Derek de Lint is blij dat hij tegenwoordig ook als schurk wordt gecast. Dat vertelt hij voorafgaand aan de start van de opnames van Redbad, het nieuwe historische epos van regisseur Roel Reiné. “Ik word heel vaak als good guy gebruikt”, stelt de internationale ster. “Roel ziet echter ook mijn bad guy-kant. Het is lekker om onbetrouwbare mannen te spelen.”

De Lint speelt de oom van Redbad, de Friese vrijheidsstrijder die aan het begin van de middeleeuwen weigerde zich te laten kerstenen. “Roel wilde eigenlijk geen acteurs gebruiken die ook in Michiel de Ruijter zaten. Maar voor Egbert-Jan Weeber en mij heeft hij een uitzondering gemaakt.” De acteur prijst Reiné om zijn energie en zijn aanwezigheid om de set. “Roel bedient zelf de camera, dus hij staat ieder moment in de modder op de set, samen met zijn cast en zijn figuranten. In dat opzicht doet hij mij denken aan Paul Verhoeven, die tijdens het draaien van Soldaat van Oranje ook op zo'n positieve manier actief aanwezig was op de set. Voor zo iemand wil je graag je uiterste beste doen.”

Paardrijden

Bovendien vindt de 67-jarige acteur het leuk dat hij voor Redbad weer mag paardrijden. “Dat heb ik in mijn carriere al best vaak gedaan”, vertelt De Lint. “Zodra je in een film zit die zich vóór 1910 afspeelt, ontkom je daar niet aan.” Het zijn imposante beesten waar je echt een band mee op moet bouwen, bepleit de acteur. “Ze kunnen soms opeens schrikken van iets dat je als berijder niet aan ziet komen. Zo moest ik ooit voor een slavenfilm die ik met Jeroen Willems draaide op Curacao in galop een hoek om rijden.” Het paard van Willems ging onderuit omdat een stuk weg net geasfalteerd bleek. “Het ging gelukkig goed. Maar je moet er niet aan denken dat je zo'n heel paard op je been krijgt.”

Redbad moet in 2018 in de Nederlandse bioscopen te zien zijn.